Textstorlek

Skriv ut

Stockholmsföretag får kvarts miljard i skattehöjning

Ekonomi & Bokföring

Ett antal skatterevisorer från Stockholm, Norrköping, Visby och Nyköping har samarbetat i ett projekt där man specialgranskat mindre företag i Stockholms län. Samarbetet har varit mycket lönsamt – nära en kvarts miljard kronor i skattehöjningar är resulta

Revisorerna har granskat 312 företag under året och de sammanlagda skattehöjningarna uppgår till nära en kvarts miljard kronor eller drygt 243 miljoner kronor. Uttryckt på annat sätt: Varje revisionsdag gav drygt 105 000 kronor i höjd skatt. Arbetet har bedrivits effektivt. Varje revision tog sju dagar i genomsnitt.

Alltför många fuskar medvetet
- Det är uppenbart att behovet av kontroll av småföretag är stort, säger projektledaren Pia Bergman. I inte mindre än 67 procent av de reviderade företagen har vi hittat felaktigheter som medfört skattehöjningar. Sammanlagt 149 av företagen har också anmälts till Ekobrottsmyndigheten. De siffrorna visar mycket tydligt att den här kontrollen verkligen behövs.

- Vi har inte inriktat granskningen på någon speciell bransch, fortsätter Pia Bergman, utan vi sätter in våra resurser på de företag som vi bedömer värda att granska oavsett vilken verksamhet de bedriver. Det betyder att det inte finns någon ”kontrollfri zon”.

Hjälp för ärliga företagare
- Men granskningen siktar inte bara till att driva in pengar. Lika viktigt är att ärliga företagare får chans att konkurrera på lika villkor. Det kan vi bidra till genom att hårdgranska de ohederliga företagarna. Och det kommer vi att göra även i fortsättningen. Projektet kommer att pågå under i första hand hela 2004 och eventuellt längre, avslutar Pia Bergman.

www.skatteverket.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord