Välj ett företagslån som passar dig

Textstorlek

Skriv ut

Välj ett företagslån som passar dig

Finansiering & Riskkapital

De flesta företag behöver någon gång låna pengar för att få hjälp med finansieringen. En del behöver köpa nya maskiner för att få verksamheten att fungera, medan andra behöver lite extra tillskott i kassan för att tillfälligt förbättra företagets likviditet. Oavsett anledning kan det vara svårt att veta vilket företagslån som passar. Här hjälper vi dig på traven.

Hur ser företagets lånebehov ut?
Innan du börjar leta efter ett förmånligt företagslån måste du ha klart för dig hur företagets behov ser ut. Vad ska pengarna användas till? Hur mycket pengar behöver du låna? Du bör inte ansöka om mer pengar än du behöver. Om lånebeloppet är för högt i relation till vad du ska använda pengarna till ökar risken att din ansökan avslås. Se därför till att du ansöker om en summa som motsvarar behovet.

Vilken bolagsform har ditt företag?
Vilken typ av företag du driver kan påverka vilken typ av företagslån du kan välja och hur lånevillkoren ser ut. Aktiebolag och handelsbolag är exempelvis en egen juridisk person, vilket innebär att det är bolaget i sig som ansvarar över lånet. Det bör dock tilläggas att de flesta långivare kräver att en av aktie- eller handelsbolagets ägare går i personlig borgen för att lånet ska beviljas. Om du driver en enskild firma är du personligen ansvarig för företagets förpliktelser. Det innebär att företagets kreditvärdighet bedöms utifrån din privatekonomi, inte företagets ekonomi.

Vill du ta ett lån med eller utan säkerhet?
Ett sätt att öka chansen för att din låneansökan ska beviljas är att erbjuda långivaren någon form av säkerhet för lånet. Säkerheten kan utgöras av fast egendom eller en borgensman. Den vanligaste säkerheten vid företagslån är dock personlig borgen. Personlig borgen kan enbart lämnas som säkerhet om borgensmannen har en god och ordnad ekonomi. Du kan naturligtvis även ansöka om företagslån utan säkerhet, men eftersom långivaren endast har företagets återbetalningsförmåga att gå på är lånebeloppet vanligtvis lägre.

Hur vill du att återbetalningen ska ske?
Lånets återbetalningstid är en viktig faktor vid val av företagslån och långivare. Återbetalningstiden bör vara varken för lång eller för kort. När du väljer återbetalningstid är det därför en god idé att ta hänsyn till företagets affärsmodell. Om du exempelvis driver en säsongsbetonad verksamhet kan du försöka betala av lånet under högsäsongen. På så sätt kan du frigöra det budgetutrymme som upptas av lånekostnaden inför lågsäsongen då omsättningen sjunker. Om du istället driver ett företag med stadig omsättning året runt kan du sänka månadskostnaden för lånet genom att förlänga återbetalningstiden.

Glöm inte att jämföra långivare
Precis som privatlån är företagslån kopplade till räntor och avgifter. Det kan löna sig att jämföra hur höga räntor de olika långivare erbjuder. Hos Zensum kan du jämföra och hitta rätt långivare för dig och ditt företag. Du bör dock inte stirra dig blind på räntesatsen. Ibland kanske ett kortsiktigt lån med högre ränta passa din verksamhet bättre än ett långsiktigt lån med lägre ränta.


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord