Företaget Speximo blev vinnare av Venture Cup 2012

Textstorlek

Skriv ut

Företaget Speximo blev vinnare av Venture Cup 2012

Näringsliv

Lundaföretaget Speximo vann Venture Cups Sverigefinal 2012 och utsågs till Sveriges nästa tillväxtföretag. Detta skedde inför 500 personer i publiken på GöteborgsOperan.

Vinnaren av Venture Cup 2012 är företaget Speximo. Speximo har utvecklat ett miljövänlig och hudvänligt alternativ för att stabilisera hudkräm. Som vinnarna själva säger ”steget mellan majonnäs till hudkräm är mindre än man tror”. Med Speximos patenterade teknologi kan konsumenter nu få en hudkräm med naturliga ingredienser då den är helt fri från kemiska tillsatser. Krämen går snabbt in i huden utan att kladda och orsakar inga allergiska besvär. Speximo erhöll 200.000 kr i prispengar.

Speximo vann Venture Cup med motiveringen: Med en väl genomarbetad affärsplan och tydligt ekologiskt fokus kommer denna produkt att uppfylla efterfrågan på en växande marknad. Bakom produkten står ett förtroendeingivande team som med sin innovation ligger helt rätt i tiden och visar på stor tillväxtpotential.

Venture Cup fick i årets upplaga av affärsplanstävlingen in över 1000 unika idéer. Av dessa blev de tolv främsta bidragen framröstade på regionfinalerna. Dessa har nu gjort upp om titeln Sveriges nästa tillväxtföretag på Sverigefinalen i Göteborg den 14 juni. Sverigefinalen gick av stapeln på GöteborgsOperan med över 500 besökare.
”Som finalist att komma så långt som till Sverigefinalen är otroligt ärofyllt och en fantastisk prestation. Statistik visar att 70-80% Sverigefinalister blir till framgångsrika tillväxtföretag. Dessa omsätter idag ca 1,5miljarder svenska kronor”, säger Kalle Hardell, Regionchef i Venture Cup Nord.

Ytterligare tre priser delades ut på Venture Cups Sverigefinal. Andra pris i Bästa affärsplan på 100.000 kr gick till företaget Freebee. Freebee har utvecklat en mobilapplikation där konsumenten får testa produkter och tjänster gratis i samband med att de svarar på frågor om upplevelsen. På så sätt bidrar konsumenter till förbättring av företags produkter samtidigt som de får saker tillbaka. Freebee består av de tre studenterna Michael Karlström, Rasmus Fahlander samt Fredrik Stockman som läser på Handelshögskolan i Stockholm samt Kungliga tekniska högskolan.

Tredje pris gick till Tunaspot, som utvecklat en ny tjänst där användare kan lägga upp sina favoritspellistor på spotify på olika platser. De har därmed skapat ett nytt sätt för konsumenter att dela och upptäcka ny musik. Tunaspot erhöll 50 000kr.

Under kvällen delades även Venture Cups nationella Energi- och Miljöpris ut. Vinnaren av detta pris blev Göteborgs företaget Biofrigas som har kopplingar till Chalmers Entreprenörskola. De har utvecklat en anläggning för uppgradering och förvätskning av biogas då flytande biogas är billigare att transportera än biogas i gasfas. Med denna teknik blir det med ekonomiskt hållbart att producera biogas nära råvarukällorna vid lantbruk, avfallsstationer och reningsverk.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord