5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken

Textstorlek

Skriv ut

5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken

Finansiering & Riskkapital

Magnus Nilselid, VD på SpeedLedger, ett e-bokföringsföretag som erbjuder molntjänster inom bokföring, har drivit småföretag vid två olika tillfällen. Tvärtemot vad många småföretagare tycker så har Magnus aldrig upplevt det som svårt att låna pengar i bank. Bankerna vill ju låna ut pengar men har så klart vissa regler och rutiner att hålla sig till.

Om man känner till dessa regler och rutiner och förbereder sig noga innan mötet med banken så ökar chanserna att få kredit dramatiskt. Det är heller inte alltid nödvändigt att ställa personlig borgen för bolagets kredit. Vad du som företagare har för säkerhet är inte det första banken är intresserad av när ni diskuterar kredit, viktigare är vad pengarna ska användas till och om du kommer att kunna betala ränta och eventuell amortering.

Här är Magnus Nilselids fem bästa tips på hur du som företagare enklare får kredit hos banken:

1. Ha koll på verksamheten och ekonomin
Att du har koll
på din verksamhet är ofta helt avgörande för kreditbeslutet. Se till att har koll på marknaden omkring dig och vilka nyckeltal som är viktiga t.ex. hur många kunder du behöver för att gå runt. Ha en budget på plats som visar banken att du tänkt igenom din ekonomi.

2. Förstå din balansräkning
När man söker kredit i banken är det väldigt viktigt att förstå dom stora dragen i sin balansräkning. Om du tänker låna pengar för att köpa tillgångar som syns i balansräkningen t.ex. varulager eller en maskin som kan öka din försäljning så kommer banken vilja hjälpa till. Om du däremot tänker spendera pengarna på utgifter som inte syns i balansräkningen, t.ex. löner, marknadsföring osv. blir det väldigt svårt att låna hos banken.

3. Prata med banken på ”bankens språk”
Att visa banken att du förstår hur din balansräkning ser ut, vilka de stora posterna är och hur de påverkar ditt behov av kapital
skapar ett förtroende. Om du kan jämföra några av dina nyckeltal med branschgenomsnittet och visa att dina nyckeltal ligger bra till i jämförelsen så är det också en stor fördel.

Förbered dig också för följdfrågan:
- Har du kollat på alternativen till att låna i bank, t.ex. att minska på någon annan tillgång än den som du behöver investera i t.ex. driva in kundfakturorna snabbare så att kundfordringarna minskar eller att låna mer av leverantörerna?

4. Förutse likviditeten

En mycket viktig regel är att utöka sina krediter i god tid innan man har behovet. Det är mycket lättare att få kredit hos banken om man inte har panik och MÅSTE ha pengarna snabbt. Att komma till banken med en akut likviditetskris i bagaget är ingen höjdare. För att kunna veta i god tid att ditt företag kommer att behöva större kredit behöver du förutse likviditeten. Banken kommer att gilla att du löpande jobbar med att planera likviditeten – det skapar förtroende och ger en känsla av mindre risk hos banken.

5. Odla förtroendet med hjälp av information
Bankerna gör naturligtvis allt de kan för att minimera risker och är därför observanta på olika signaler som kan tyda på att företaget går sämre och riskerar att hamna i ekonomiska problem. Ett typiskt tecken på att det börjar gå sämre för ett företag är att det blir svårare för banken att få information från företaget. Det kan du utnyttja till din fördel genom att löpande skicka ekonomiska rapporter till banken och ge mer information än banken förväntar sig.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord