Ett nytt fenomen på arbetsmarknaden är “gigekonomi” som kan komma att påverka marknaden på flera sätt. En gigekonomi är förenklat uttryckt en ekonomi som bygger på att en person byter mellan olika uppdrag och jobb istället för en tillsvidaretjänst. Frilans, vikariat och interima uppdrag blir allt vanligare och för en del personer är det den föredragna arbetsformen.
Hur har gigekonomin blivit till? Det finns 2 klara anledningar varav första är att vi jobbar allt mer och lever längre. Pensionsmyndigheten gick ut i media under förra året och berättade att dagens 35-åringar behöver arbeta tills de är 70 år om de ska få ut 70-80 procent av sin lön under pensionen. Att vi behåller hälsan allt längre gör det möjligt att byta karriär och testa olika saker. Du kan byta yrke vid 40 och fortfarande bygga upp en god karriär, det finns alla möjligheter att gå till skolbänken och hinna både utbildning och arbete innan pensionen kommer.Den andra anledningen är den globala marknadens digitalisering. Tack vare det är det inte omöjligt att arbeta hemifrån. Du kan ha ett jobb i Spanien men arbeta i Sverige eller tvärtom.
Och företagare har större chans att hitta den perfekta kandidaten för tjänsten då de inte behöver ha ort eller tidszon i åtanke. Framtidens företag ser möjligheten med att anställda och inhyrd personal sköter sina egna timmar, jobbar hemma eller på kontoret och att anställda väljer att gå vidare med ett nytt uppdrag innan de blir uttråkade och presterar sämre på grund av det. Allt fler vågar ta tillvara på sin fritid och söker efter jobb som intresserar dem istället för att jobb som bara ger en lön. Många söker efter tjänster och uppgifter som är utmanande och utvecklande, något som kan vara svårt att hitta i en tillsvidaretjänst. Förr eller senare blir alla uppgifter vardag.
De som jobbar interimt tar hjälp från företag såsom Brightmill. De är viktiga i sammanhanget eftersom de agerar en slags mellanhand mellan de som vill bli uthyrd till företag och företagen som söker en interimschef eller liknande. Andra startar eget företag som konsult och hyr ut sina tjänster och sin expertis till andra företag. Man tror att ungefär 20% av den svenska arbetsmarknaden bygger på visstidsanställningar och frilanskonsulter varav många har aktivt valt den typen av tjänst.