Sommargåvor till anställda kan bli skattefälla

Textstorlek

Skriv ut

Sommargåvor till anställda kan bli skattefälla

Ekonomi & Bokföring

Var femte småföretagare är extra generösa mot sina anställda och ger dem en sommarpresent i år. Gåvorna kan dock bli skattepliktiga, påpekar en av Vismas skatteexperter.

I en snabbenkät inför sommaren frågade ekonomiföretaget Visma sina småföretagskunder om de planerar att ge sommargåvor till sina medarbetare. Drygt var femte, 21,3 procent, svarade ja.

Bakgrunden till undersökningen var en fråga från en av Vismas tiotusentals kunder bland landets företagare. Frågan löd: ”Jag skulle vilja ge mina anställda en sommargåva men har hört att det är skattepliktigt för mina anställda att ta emot sådana. Om jag väljer att ge bort en ”reklamgåva” istället skulle jag då kunna komma förbi detta?”

Sommargåvor inte skattefria
Så här svarar Jan-Erik W Persson, en av experterna bakom skatteprogrammen från Visma Spcs:

− Du får räkna med att dina anställda inte kan komma undan att betala inkomstskatt på sommargåvor från dig som arbetsgivare, oavsett vad de är värda. Det är enbart för julgåvor som det finns ett undantag.

− Reklamgåvor är enligt Skatteverket inte tänkta att ges ut till dina anställda utan till ditt företags kunder. Det är dock möjligt att lagen kan medge att skattefria reklamgåvor även kan delas ut till anställda, men skattedomstolarna har inte prövat något sådant fall vad jag vet, säger Jan-Erik W Persson och tillägger:

− Skatteverket säger alltså inte okej till skattefrihet för reklamgåvor till anställda. Samtidigt är det inte Skatteverkets tjänstemän som tolkar lagen och vad som i slutändan gäller, utan det är våra domstolar.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord