Bli framgångsrik med ökad karisma

Textstorlek

Skriv ut

Bli framgångsrik med ökad karisma

Tips & Råd

Många entreprenörer lägger mycket krut på marknadsföring via nätet, men hur viktig är egentligen den sociala biten? Retorikkonsulten Nina Buchaus tipsar om hur du med enkla övningar kan boosta din karisma.

- När jag började lära mig om retorik kände jag som att ett nytt sinne öppnades - plötsligt hade jag ett verktyg som är lika viktigt som farligt och kan ha enormt inflytande, berättar Nina.

Hon driver företaget Crevi Retorik, som genom utbildning, föreläsningar och individuell coaching jobbar med retorik och karisma.

- Jag har tidigare jobbat inom service- och utbildningsbranschen och bland annat som flygvärdinna, men kände direkt när jag började med retorik att det var min grej, säger hon. Givetvis använder jag själv retorikmetoder i mitt eget företagande och det har hjälpt mig oerhört mycket. Det integreras främst i allt som rör mitt personliga varumärke och hur jag vill framställa mitt företag.

Är utstrålning något man föds med eller går det att lära sig?
- Både och. En del är av naturen mer karismatiska än andra, men det går absolut att träna upp sin karisma.

Hur kan man som företagare ha nytta av god karisma och retorik?
- Att på ett effektfullt sätt kunna tala för sig själv bör inte underskattas - idag lägger företag mycket tid och pengar på att synas på nätet, men ett slående personligt intryck gör större avtryck än en hemsida, hur snygg den än är. En företagsledare som kunde sin retorik och ofta nämns som karismatisk var Apples grundare Steve Jobs - hans enkla men minnesvärda presentationer har blivit nästintill legendariska.

- Man bör se det som en investering att öva sin retoriska förmåga. Genom att lära sig ett nyanserat sätt att kommunicera gör man en nyttig försäkring i både sig själv och sitt företag.

Tre snabba tips för ökad karisma
1. Inse kraften i pauser. Att lägga in pauser vid nyckelord du vill lyfta fram är väldigt effektfullt, då du dessutom reducerar antalet onödiga ord, som "eh" och "öh". Pauser bidrar också till att du andas mer medvetet och gör stämningen mer avslappnad.

2. Var medveten om dina ansiktsutryck. Ofta tänker man inte på ansiktet och tenderar därför att se antingen för glad eller för bestämd ut. Ett enkelt tips för att utstråla mer pondus är att stänga munnen när du inte pratar. Är munnen halvöppen tror folk gärna att du ska börja prata igen, och en stängd mun ser mer intelligent ut.

3. Var inte rädd för att gestikulera. Precis som en text nyanseras med typsnitt och stilar kan handgester förstärka ditt budskap. Ordentliga gester förtydligar inte bara visionen utan gör också att du tar mer energi i rummet. Våga!

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord