Textstorlek

Skriv ut

Nya skatteregler efter nyår

Ekonomi & Bokföring

Inför det nya året så kommer en del nya skatteregler att införas, så vi bad Startaeget.se´s expert, Torbjörn Molin, att hjälpa oss att reda ut vad som gäller.

Torbjörn Molin är civilekonom och driver en redovisningsbyrå i Stockholm. Du känner igen honom från vår expertpanel där han svarar på frågor om ekonomi och redovisning. Han ger också ut nyhetsbrevet "Dina Avdrag" som är till för alla företagare som vill hålla koll på vad som händer på ekonomi- och skattefronten.


Blir det någon sänkning av egenavgifter och arbetsgivaravgifter som regeringen lovade?
Jo, det vill jag lova. Egenavgifterna och arbetsgivaravgifterna sänks med 0,12 procentenenheter. Om man har en inkomst på 200.000 kronor om året så tjänar man 240 kronor.


Vad innebär de nya reglerna kring direktavdrag för inventarier?
De nya reglerna säger att saker (inventarier) som kostar upp till 5.000 kronor kan vi dra av direkt, även om de håller mer än tre år. Tidigare har vi varit tvungna att fördela avdraget över flera bokslut.

Det innebär att nu slipper vi fundera på om den nya mobiltelefonen eller skrivaren verkligen kommer att hålla i tre år. Kostar de under 5.000 kronor (ex moms) är det fritt fram att dra av dem direkt i årets bokslut.

Och den nya regeln gäller retroaktivt för 2003. Har man redan bokfört ett inköp på inventariekontot, så går det utmärkt att bokföra bort den därifrån till något lämpligt kostnadskonto.


Hur blir det med den skattefria tandvården, kommer den att vara kvar nästa år?
Att dra ut visdomständerna är från och med nyår inte länge ett skattfritt nöje.


Det lär ha kommit nya regler för hur en faktura ska se ut?
Det stämmer. EU har kommit överens om hur en momsfaktura ska se ut så att det blir lika i alla EU länder. Det mesta känner vi igen, men det är en del nya uppgifter som ska vara med. Jag har lagt upp en sida på www.avdrag.se/faktura.html med samtliga punkter som en fakura ska innehålla.

Kolla så att dina egna fakturor är korrekta och kolla alla din leverantörsfakturor är korrekta så att du inte missar möjligheten att få tillbaka momsen. Detta börja gälla vid nyår.


Finns det några andra större förändringar som kommer att påverka småföretagarna?
Vi vet att det kommer att bli stora förändringar för handels- och kommanditbolagen. De kommer troligtvis att få ungefär samma skatteregler som aktiebolagen.

Bolagen kommer att själva få betala skatt på vinsten. Nu är det delägarna som skattar för vinsten. Vilket medför att delägarna kommer att räknas som anställda och ska dra skatt och betala arbetsgivaravgifter, en gång i månaden, på pengarna de tar ut ur bolaget.

I kronor och ören kommer det inte skilja så mycket, men det är slut med de flexibla egna uttagen. Mycket talar för att det också kommer att bli förbjudet att låna pengar av sitt handelsbolag.

Jag tror att de flesta trots allt kommer att se förändringen som positiv. Det blir mycket enklare att veta hur man ligger till skattemässigt. Risken för obehagliga restskatter kommer att minska. Och de kan också glädja sig åt att gymkort och sånt kommer att bli avdragsgillt.

Dessutom är reglerna kring handelsbolag rätt förvirrade just nu, så det behövs en förändring.

Vi vet inte ännu när detta kommer att börja gälla. Men det kommer besked under nästa år, och det kommer att bli mycket att hålla koll på i samband med övergången.

Enskild firmor kan se fram emot förenklingar. Det ska bli lättare att bokföra och det ska bli lättare att deklarera. En enda blankett ska räcka har det lovats.

Aktiebolagen kan redan nu glädja sig åt generösare utdelningsregler.


:: ERBJUDANDE ::
Vill du också uttnytja dina avdragsmöjligheter?
Nu har du som är medlem möjlighet att prova nyhetsbrevet "Dina Avdrag”gratis i två månader.

Nyhetsbrevet Dina Avdrag är till för alla företagare som vill hålla koll på vad som händer på ekonomi- och avdragsfronten.

Brevet publiceras av Torbjörn Molin. Du känner igen honom från vår expertpanel där han svarar på frågor om ekonomi, skatter och redovisning.

Läs mer här:
www.avdrag.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord