Textstorlek

Skriv ut

470 miljoner extra till landsbygdsföretagarna

Finansiering & Riskkapital

Nu kan det komma mer pengar till den som vill förbättra miljön, utveckla förnybar energi eller satsa på sitt mjölkföretag. Dessutom kommer rejält med pengar till bredband. Det är några områden inom landsbygdsprogrammet som kan få dela på extra pengar nästa år.

220 miljoner mer per år kan företagare få tillgång till om det blir som Sverige vill. Dessutom kommer 250 miljoner till bredband under 2010. Förstärkningen av landsbygdsprogrammet är ett förslag som regeringen har presenterat för EU-kommissionen. Om förslaget godkänns kommer förändringarna att gälla från och med 2010 fram till landsbygdsprogrammets slut 2013. Kommissionen ska fatta beslut inom de kommande månaderna.

- Det skulle bli ett välkommet tillskott och kunna öka våra möjligheter att bidra till fler och livskraftiga landsbygdsföretag. Vi kan bidra till en bättre miljö med till exempel förnybar energi och högre miljöersättningar till lantbrukare. Allt fler vill också äta närproducerat och satsningen på det nya matlandet stöder fler små livsmedelsföretag, säger Niclas Purfurst, chef på landsbygdsavdelningen.

Mest pengar till förnybar energi
Störst del av pengarna, runt 170 miljoner per år, ska gå till investeringar och kompetensutveckling för att främja förnybar energi och att förbättra miljön.

Lantbrukare får höjda miljöersättningar
För lantbrukare höjs miljöersättningarna på flera sätt. Bland annat ökar stöden till åtgärder för minskat näringsläckage och till ekologisk produktion. 7 av 11 miljöersättningar höjs, och för en ekologisk lantbrukare kan det bli mellan 150 och 350 kronor per hektar.

40 miljoner om året till Det nya matlandet
Matturism och upplevelser kring mat har stor potential att ge fler jobb på landsbygden. Hälften av pengarna ska gå till utbildning och information och hälften till affärsutveckling.

Bredband för 250 miljoner
Snabbare uppkoppling och att fler får tillgång till bredband är tanken med pengarna. Till skillnad från de andra stöden är pengarna bara möjliga att söka under 2010.

50 miljoner till mjölkföretagen
Enskilda lantbrukare som vill modernisera sitt lantbruk kan söka pengarna. Mjölkproduktion anses ha stor betydelse för landsbygdens ekonomi och därför är utveckling av enskilda företag viktig.

Läs mer:
Extrapengarna för lantbrukare
Extrapengarna för andra landsbygdsföretagare

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord