Textstorlek

Skriv ut

Tips på förmåner du kan ge dina anställda

Ekonomi & Bokföring

Ibland är det bättre att dela ut förmåner än att höja lönen. En höjd lön kommer med fler utgifter för företaget än att dela ut förmåner. Att få en liten bonus förutom lönen kan även väga tungt för den anställde och underlätta deras arbete eller vardag.

Tjänstefordon
En tjänstebil gör stor skillnad för många. De som bor långt från arbetet behöver inte slita ut sin egen bil för att ta sig till och från möten. En tjänstebil skall förmånsbeskattas utefter modell, extrautrustning och årsskatt. Du och den anställda kan också ha egna överenskommelser om vem som betalar för bensin och försäkringar.

Samma sak går naturligtvis att göra med mopeder eller cyklar. I stora städer med trafikstockning kan det vara en bättre förmån att ta sig fram på en rejäl cykel, kanske en elcykel, istället för att fastna i trafiken med leasingbilen.

Personalvård
Denna finns med i de flesta kollektivavtal och räknas som en mindre förmån som endast är till för att skapa bättre trivsel på jobbet och hälsosammare anställda. Inom detta faller friskvårdsbidraget där du som företagare kan hjälpa dina anställda att betala för gymkortet, ridlektionerna eller vattengympa. Friskvård kan också vara möjligheten för en anställd att flexa eller ta en timmes paus i vecka för att meditera, promenera eller besöka gymmet. Friskvårdsbidraget är skattebefriat och du kan göra avdrag i företag för kostnaden.

Personalvård kan också vara att företaget bjuder på kaffe och frukt varje vecka. Det finns fruktabonnemang för företag, en fruktkorg skickas ut mellan 1-4 gånger i veckan och det är fritt fram för alla att smaka.

Du har lite svängrum att erbjuda saker utöver det vanliga inom personalvård. En del företag har exempelvis börjat erbjuda gratis besök och behandlingar på ögonkliniker såsom Lirema för anställda som behöver åtgärda gråstarr eller vill slippa glasögon med laserbehandlingar.

Sjukvård
Du kan välja finansiera en privat sjukvårdsförsäkring till en anställd. En privat sjukförsäkring ger den anställda snabbare hjälp och möjlighet att besöka privata kliniker. Den försäkrade får också ut högre ersättning vid skador eller när hen inte kan arbeta. Som företag behöver du inte skatta för förmånen men ej heller göra avdrag för den.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord