Taxiåkare fick böta en miljon

Textstorlek

Skriv ut

Taxiåkare fick böta en miljon

Lagar & Regler

En taxiåkare som skrivit ut namnet ”Taxi Stockholm City” på sina taxibilars skyltar har nog gjort sin livs största minusaffär. Stockholms tingsrätt har nämligen dömt honom att betala drygt en miljon kronor i skadestånd till Taxi Stockholm för varumärkesintrång. Han ska också betala ränta på beloppet samt Taxi Stockholms rättegångskostnader.

− Det känns bra att det blev en fällande dom. Våra kunder måste kunna känna sig säkra att det verkligen är Taxi Stockholm de åker med när de sätter sig våra bilar, menar Hans-Ole Lomstedt, VD på Taxi Stockholm.

Tingsrätten anser att användningen av varumärket och näringskännetecknet gör intrång i Taxi Stockholms varumärkes- och firmarättigheter. Taxi Stockholm och ”Taxi Stockholm City”  är förväxlingsbara och den dömde åkaren har dragit fördel av Taxi Stockholms inarbetade och välkända varumärke.

I mars 2007 skickade Taxi Stockholm en varning till åkaren, men när inget hände lämnade de i maj 2008 en stämningsansökan. Domen kom i december 2009 och nu i veckan gick tidsfristen för överklagande ut. Därför ska nu åkaren betala rättegångskostnader och skadestånd på drygt 1 miljon till Taxi Stockholm.

Tingsrätten har också ålagt åkaren ett vite på en halv miljon kronor, om åkaren skulle fortsätta använda ”Taxi Stockholm City” på sina bilar.

− Det viktiga är att tingsrätten gör klart att det inte är tillåtet att snylta på vårt varumärke och att det blir dyrt för den som gör det, säger Hans-Ole Lomstedt.

I oktober 2009 slog Reklamombudsmannens
Opinionsnämnd (RON) fast att taxiåkaren "Bara Taxi Stockholm" inte kunde skriva ut "Taxi Stockholm" på sina bilar. Att man kör taxi i Stockholm, som en friåkare hävdar, räcker inte. Anmälaren då var en privatperson som satt sig i en av åkarens bilar i tron att den tillhörde körde för Taxi Stockholm.

Läs mer:
http://www.taxistockholm.se/

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord