Svenska blev Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013

Textstorlek

Skriv ut

Svenska blev Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013

Uppfinningar & Patent

Svenskan Ylva Ryngebo blev Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013. Hon mottog priset för sin mångåriga insats inom röntgen som en stark förebild för idérika kvinnor inom hälso- och sjukvård.

Ylva fick det för innovationen MID Comp, en medicinteknisk kompressionsanordning som halverar stråldoserna för patienter vid röntgenundersökningar.

Den svenska röntgensjuksköterskan och innovatören Ylva Ryngebo tog hem det prestigefyllda platinapriset i European Women Inventors & Innovators Network, EUWIIN Award, torsdagen den 28 november 2013. Till finalen hade 73 kvinnor från Europa, Nigeria, Indien och Malaysia kvalificerat sig.

– Jag känner mig hedrad och fruktansvärt glad. Det var så många fantastiskt kompetenta innovatörer som gått till finalen och jag vann. Jag har knappt fattad det än. Efter att ha jobbat och slitit i så många år, ofta ensam och i motvind, så betyder detta oerhört mycket för mig. Att veta att det jag gör, ofta ideellt verkligen har uppmärksammats även internationellt. Detta kommer nu också att öppna för nya möten och kontakter, kanske samarbeten med innovativa kvinnor (och män) världen över, det är stort, säger Ylva Ryngebo.

Ylva Ryngebo fick platinapriset för sin innovatörsgärning för röntgenutrustning. Hennes innovation MID Comp lyfts särskilt fram. Den finns på de flesta svenska röntgenavdelningar idag och är utvecklad i samarbete med röntgenpersonal.

MID Comp komprimerar vävnaden i buken vid röntgen av ländrygg, buk och bäcken genom en spännanordning som trycker ner ergonomiskt utformade kuddar över magen när patienten ligger på undersökningsbritsen. Komprimeringen ger högre bildkvalitet och lägre stråldoser.

Sjukhusfysikern Marie-Louise Olsson vid Malmö universitetssjukhuset har forskat på stråldoser vid röntgen. Resultaten visar att kompression kan sänka stråldosen till patienten med 50 procent eller mer. En sänkning av stråldosen minskar risken för ohälsa, till exempel att insjukna i cancer.

Valet av Ylva Ryngebo som Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013 skedde under två intensiva dagar på Tekniska museet i Stockholm. En välrenommerad europeisk jury tog del av nomineringar, idépresentationer och ställde frågor till de 73 finalister. De utsåg inte bara platinavinnaren, utan även guld- och silvermedaljörer.

Priset delades ut av Anna Maria Corraza Bildt, svensk-italiensk politiker och entreprenör med ett stort engagemang för kvinnor som förverkligar sina idéer. Prisceremonin lockade mer än 120 gäster, däribland utländska ambassadörer. De underhölls av artister som operasångaren Magnus Billström, musikern Mats Attaque och fotografen Erja Lempinen.

Motiveringen
För hennes arbete med att utveckla medicintekniska produkter som hjälper till att sänka stråldosen vid röntgen vilket gör patientens undersökning säkrare och resultaterar i bättre bildkvalite.

Läs mer:
www.gwiin.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord