Spara dig rik

Textstorlek

Skriv ut

Spara dig rik

Ekonomi & Bokföring

De flesta som driver företag skulle ha nytta av att se över sin modell för hur man får sina pengar att växa genom exempelvis passiva inkomster. Generellt sätt alla människor mer tid på att borsta tänderna än på att lägga upp strategier för vår ekonomi menar Said Mohammed som har sysslat med aktier, fonder och privatekonomi i snart 10 år.

- Jag har skapat passiva inkomster från en väldigt låg lön. Idag vill jag dela med mig min erfarenhet. Därför har jag börjat arbeta som konsult i privatekonomi. Till exempel, i hur man blir av med skulder, börjar spara och investera med rätt avkastning på eget kapital säger Said Mohammed med stor entusiasm.

Han har även skapat en förklaringsmodell som han kallar ”rikedomspyramid”. Det handlar enligt honom om att ändra sin inställning till pengar. Man blir inte rik genom sin inkomst. Det är enbart de rika som känner till hemligheten kring hur man blir rik tillägger h an.

- Det är därför de blir rikare och rikare. Det handlar inte om öde eller otur. Det handlar om långsiktig process där man låter pengarna ”tjäna mer pengar åt en själv”. Vad jag menar är att vi inte kan bli rika genom att vi tjänar mycket. Rikedom uppstår när vi sparar pengar. Tyvärr träffar jag rätt så ofta personer som tror att när de tjänar tillräckligt då kommer allt bli bättre. Sanningen är att levnadsstandard alltid stiger med inkomsten. Jag säger bara om du inte klarar dig med det du har idag på det du drar in på ditt företag, kommer pengarna inte heller att räcka även om du tjänar dubbelt så mycket i framtiden. Så ändra din inställning, börja spara rätt och fundera över hur dina sparade pengar tjäna pengar åt dig, menar Said.

Vanliga misstag företagare enligt honom att man ofta lägger pengar på kostsam marknadsföring när det finns många andra både billigare och effektivare sätt att nå ut och få nya kunder exempelvis att man blir väldigt bra på att läsa av och förstå kundernas behov så att de i sin tur blir nöjda kunder som aktivt rekommenderar andra att anlita företaget.

- Ett annat misstag är att företagare inte vill börja sälja förrän produkten är perfekt. Men det kostar stora pengar att putsa på en produkt. När du har en produkt som går att sälja, så sälj den. Hur bra produkten än är, så kommer det ändå uppstå problem som inte kunnat förutses förrän den nått slutkunden.

Sen poängterar han igen hur viktigt det är för företagare att alltid se till att spara pengar på något sätt samt att man blir bättre på att förhandla sig till bästa pris.

- Det kan gälla att hitta rätt leverantör/transportör till sitt företag eller avskaffa lager för att minska flödet av företagets kapitalbindning. Idag finns det många företagare som tror att rikedom kommer av sig själv och att man inte behöver ändra sitt sätt att handskas med pengar avslutar Said Mohammed.


Said Mohammeds bästa tips
1. Förhandla med dina leverantörer. Bind upp dig till köp av större kvantiteter för större rabatter men se till att de levereras i mindre portioner och faktureras efter varje delleverans. Ett annat alternativ är att försöka köpa oftare men i mindre kvantiteter för att ha koll på kassaflödet.

2. Ta ansvar för din ekonomi. Ändra din inställning till pengar. Skaffa tillgångar som genererar pengar. Vi ser hur dagens ungdomar är lata och bortskämda. Så fort de skaffar sig ett jobb så drar de på sig en skuld i stället för en intäkt. Att köpa en ny bil ger skuld eftersom bilen sjunker i värde, men köper man en lägenhet eller satsar sina pengar i säkra fonder då kan man bara önska sig en ökning i pengaflödet. Endast dårar och narrar lever på hoppet och i väntan.

3. Ge pengar till välgörenhet. Det säkraste sättet av att få pengar är att ge pengar. Läser man om Carnegie, Walton och Templeton så förstår man att de började med att donera innan de egentligen hade råd. Kom ihåg att den som hjälper andra, hjälper också sig själv eller som man brukar säga, den som ror en människa till andra sidan sjön, har då också själv nått andra sidan sjön.

4. Testa nya vägar. Sist men inte minst vill jag säga att den som jobbar hela dagen har inte råd att bli rik. Att arbeta och slita hela dagen gör att vi förlorar kreativitet. Vi hinner inte drömma och förverkliga våra drömmar. Man måste göra något nytt. Om man är rädd för att göra något nytt kommer man aldrig att lyckas med något stort. Perfektion betyder förlamning. Våga göra något nytt i ditt liv och i ditt företag.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord