Textstorlek

Skriv ut

Så får du din säsongsverksamhet att bära sig året runt

Näringsliv

Alla som har drivit ett säsongsbaserat företag är väl medvetna om fenomenet med en eller flera perioder med mycket jobb och höga intäkter samt perioder som är det rakt motsatta. Särskilt kännbart blir det här för dem som driver sommarcafé eller skidanläggningar. Bortsett från den massiva arbetsbördan under högsäsong måste man som företagsägare dessutom arbeta ihop hela årsinkomsten under några månader. Det finns dock några knep och strategier att ta till för att få ett mer konstant kassaflöde.

Om företaget är etablerat men har svårt att erbjuda produkter eller tjänster i den takt som kunderna önskar kan det vara bra att ta ett lån innan säsongen startar för att kunna göra de investeringar som krävs för att öka produktionstakten och intäkterna. Man bör vara medveten om att ett lån innebär vissa risker och medför ökade omkostnader, varför det är ett klokt drag att jämföra olika lån på en sajt som www.alltomsmslan.se/lan-utan-uc och inte låna mer än vad som behövs.

Planering är a och o i all verksamhet men särskilt i de som är säsongsbaserade. Om man driver en verksamhet, i exempelvis utbildningsbranschen, vars kundunderlag sjunker under sommarmånaderna kan en lösning vara att komplettera med en sommarvariant av den produkt eller tjänst som erbjuds. Skapa en e-bok som inspirerar kunderna eller löser ett problem för dem, eller sätt upp en webbkurs som dina kunder kan ägna sig åt medan de själva har semester. Då kommer det in inkomster under lågsäsongen samtidigt som kontakten med etablerade kunder upprätthålls och förhoppningsvis tillkommer även in några potentiella dito.

Genom att nyttja lågsäsongen eller det halvår som företaget inte är aktivt till att tänka igenom såväl ekonomiska som marknadsföringsmässiga strategier, får man mer tid till att fokusera på kärnverksamheten när högsäsongen eller säsongen börjar igen. Det kan också var ett smart drag för mindre företag med en eller ett par anställda, att ta hjälp av någon med det administrativa arbetet gällande löpande bokföring och lönehantering då det är något som kan ta mycket energi och tid i anspråk när man arbetar som mest i sitt företag.

Om man väljer alternativet att finansiera investeringar eller liknande med hjälp av ett lån gäller det att göra det vid rätt tillfälle för att tillväxten ska bli så effektiv som möjligt och på så sätt generera högre vinster. Här ingår även en budgetplanering för att kunna beräkna hur mycket pengar som verksamheten måste dra in för att täcka den merkostnad som ett lån innebär i form av ränta och amortering. Att ta ett lån vid fel tillfälle kan få ödesdigra konsekvenser för företaget och dess verksamhet varför det är viktigt att tänka igenom sin strategi mer än en gång och från olika perspektiv. Väljer man att låna är det bra att samtidigt passa på att gå igenom alla sina krediter och, om det är möjligt, samla dem i ett lån med bra ränta och villkor, och på så sätt minska de löpande kostnaderna.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord