Textstorlek

Skriv ut

Nu är .eu-domänerna här

IT & Media

I april förra året ändrades reglerna för registrering av .se-domäner, intresset var rekord stort och över 40.000 domännamn registrerades dagen då de nya reglerna infördes. Nu kommer nästa stora domänvåg, det handlar om de nya .eu-domänerna, vilka inte var

Europeiska Unionen fastställde den 30 april 2004 det regelverk som skall gälla för den nya toppdomänen .EU. Krav som ställs är att man som ägare av en .eu-domän måste ha sin hemvist inom den Europeiska Unionen. Ambitionen från EURid, organisationen som fått EU-kommissionens uppdrag att administrera .eu-domänerna, är att det de första domänerna skall vara registrerade fjärdekvartalet. Men redan nu tar många av ombuden emot förhandsregistreringar.

Det finns idag över 11 miljoner företag i Europa, och över 500 miljoner invånare. Lägger man även till att det finns över 250.000 registrerade varumärken så förstår man ganska snabbt att efterfrågan på .eu-domänerna kommer att bli stor. Och eftersom det inte funnits några .eu-domäner tidigare så är alla bra domännamn fortfarande lediga såsom golf.eu, hotel.eu och search.eu.

Man har valt att dela upp registreringen i tre faser. Den första fasen beräknar man starta nu i november, och man har valt att kalla den ”Sunrise1”. Under den första fasen kommer endast offentliga institutioner och myndigheter samt innehavare av nationella varumärken att ha möjlighet att registrera .eu-domäner.

Två månader efter att fas ett startats så startar fas två, även kallad ”Sunrise 2”. I fas två så kan alla innehavare av registrerade kännetecken, såsom företagsnamn, registrera .eu-domäner. Och slutligen i fas tre så släpps domännamnet fritt för registrering för övriga enligt principen ”först till kvarn…”.

När detta skrivs så har 20 svenska företag blivit godkända som ombud för .eu-domäner, men listan lär växa med ett par ombud till. Du kan redan nu ställa dig i kö för .eu-domäner genom att kontakta något av ombuden.

För att förhandsboka .eu-domäner eller för mer information, rekommenderar vi dig att besöka följande adress:
www.registryeu.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord