Linköping vill starta ny myndighet för digitalisering

Textstorlek

Skriv ut

Linköping vill starta ny myndighet för digitalisering

Näringsliv

Linköping har de rätta förutsättningarna för att etablera en ny nationell myndighet för digitalisering. Därför vänder sig Linköpings kommun, Linköpings universitet, Region Östergötland och Science Park Mjärdevi till ansvariga statsråd om att få hjälpa till att bygga upp en ny digitaliseringsmyndighet.

Fakta

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och staden har ett kluster av flygrelaterade företag och anses vara Sveriges flyghuvudstad.

Den statliga digitaliseringskommissionen har i sitt slutbetänkande pekat på att digitaliseringen av samhället kräver en samordning på nationell nivå. Kommunen, universitetet, regionen och Science Park Mjärdevi stödjer rekommendationen att Sverige bör etablera en myndighet med ansvar för att främja digitalisering enligt digitaliseringskommissionen förslag.

– Linköping är ett självklart val, det var här det började, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet. Vi var först med utbildningar i datavetenskap och datateknik och vi tillsatte Sveriges första professor i datalogi. Vi fortsätter att ligga i framkant, nu senast då vi som värduniversitet fick Sveriges enskilt största forskningsprogram, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program. Det är en satsning med en budget på 1,8 miljarder kronor.

– Vi har de förutsättningar som krävs för att samordna olika kompetenser. Vi är beredda att skyndsamt inleda en planering tillsammans med ansvariga statsråd för att på bästa sätt genomföra etableringen av den föreslagna nya digitaliseringsmyndigheten i Linköping, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord