Hur grafisk formgivning fortsätter att förändras

Textstorlek

Skriv ut

Hur grafisk formgivning fortsätter att förändras

Näringsliv

Grafisk design är som vilken annan konstform som helst, den fortsätter att förändras oavsett omständigheterna. Då det inte finns några klara framsteg när det kommer till konst, då det är helt baserat på individens subjektiva bedömning går det heller inte att säga att det är bättre nu än vad det var förr. Dock skiljer sig grafisk formgivning något i den bemärkelsen. Grafisk design eller grafisk formgivning förändras i takt med att teknologin som möjliggör konstformen förändras, och när det kommer till teknologi har detta onekligen lett till objektiva förbättringar, om inte i konsten som skapas, åtminstone i verktygen som möjliggör den.

Stor skillnad mellan förr och nu
Utvecklingen av grafisk design har möjliggjort förbättringar inom både spel och film. Om vi kollar på exempelvis iGaming industrin kan vi tydligt se hur utbudet har förändrats. För ett par år sedan fanns det endast ett par bordsspel såsom poker och roulette att välja mellan och grafiken var begränsad. Idag kan du välja mellan ett stort utbud av online slotsspel med avancerade grafiska funktioner. Inom filmindustrin kan vi tydligt se stora förändringar inom animering. Kanske kommer du ihåg den första Lejonkungen som hade biopremiär 1994? Idag, mer än tjugo år senare släpps en ny version av Lejonkungen som implementerar Virtual Reality-tekniken. Skillnaden är slående!

Betydelsen av bra grafik
Det enda sättet för dig att vara villig att spendera mycket tid på ett spel eller en hemsida är om du gillar omgivningen och grafiken har en viktig roll i hur omgivningen upplevs av användaren. Utseendet av en plattform är minst lika viktig som mjukvaran den körs på, så du bör ha bra koll på vad som passar i ett användargränssnitt, även om åsikten endast baseras på din personliga upplevelse.

Ett bra test för att se om sidan du är på har lagt mycket tid på sin grafiska design är att kolla på responsiviteten. En bra hemsida eller applikation ska kunna passa vilken formfaktor som helst, till och med utdaterade upplösningar. Om responsiviteten är hög, innebär detta att mycket eftertanke har lagts på utseendet och således också användarens upplevelse. Det är en stor sannolikhet, att om skaparna av sidan eller applikationen har lagt mycket kraft på att optimera den grafiska delen, kommer också de andra sektorerna att vara skapade i samma kvalité av minst lika kompetent folk. Ett exempel på detta är mjukvaran som skapas av Playtech. De har under senaste tiden verkligen lagt in extra krut i sin design, speciellt spelen med superhjältetema.

Framtiden för grafisk design
Som sagt så kommer alla typer av konstformer befinna sig i konstant förändring och utveckling. Det stannar liksom aldrig upp, oavsett om det inte sker några teknologiska eller idémässiga förändringar i världsordningen. Nu är det dock så att vi lever i en värld där teknologisk utveckling är normen, och således blir det enklare för artister att framställa konst på just det sättet de vill. Ritplattor och extremt anpassningsbar mjukvara är exempel på teknologier som förändrat klimatet markant de senaste 20 åren och kommer fortsätta göra det framöver.

En annan intressant teknologi vars popularitet skjutit i höjden under de senaste åren är VR-teknologi. Även om VR inte riktigt är där ännu kommer teknologin i sin fullt utvecklade form onekligen att förändra sättet människor skapar på, inte minst grafiska designers!

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord