Textstorlek

Skriv ut

Hälften av firmorna byter till aktiebolag

Näringsliv

Allt fler enskilda firmor görs om till aktiebolag. Det visar färsk statistik från både Bolagsverket samt en ny undersökning från programföretaget Visma Spcs.

Visma Spcs undersökning visar att så många som hälften av de enskilda firmorna snart kan vara ombildade till aktiebolag. Tre av tio enskilda näringsidkare har redan registrerat om sina företag och ytterligare två av tio räknar med att göra det under det närmaste halvåret.

Det här visar att intresset för aktiebolag som företagsform ökat sedan i våras, och detta beror främst på att man ändrat reglerna så från och med 1 april sänktes kravet på aktiekapitalet från 100 000 till 50 000 kronor. Även rikdsdagsbeslutet om att från den 1 november avskaffa revisionsplikten för aktiebolag med högst tre anställda och en maximal årsomsättning på tre miljoner kronor sägs även ha spelat viss roll.

Tydliga val
I våras visade en undersökning bland småföretagskunderna hos Visma Spcs att 41 procent planerade att byta företagsform och att 43 procent inte tänkte göra det. 16 procent var fortfarande osäkra.

I den färska undersökningen – som gjordes det senaste dygnet – är beslutsamheten tydligare. 30,3 procent har redan bytt till aktiebolag, 19,2 tänker göra det inom ett halvår och 50,4 procent avser att hålla kvar vid sitt enskilda näringsidkande.

Styrks av statistik
Tendensen att allt fler föredrar att driva aktiebolag stärks av Bolagsverkets statistik. Sedan kravet på aktiekapital halverades i april står den företagsformen nu för hela ökningen av antalet nyregistrerade företag.

Totalt sett har nyföretagandet ökat med 18,7 procent sedan den 1 april i år, visar Bolagsverkets siffror. Under den perioden har antalet nya aktiebolag ökat med 75,3 procent, medan de enskilda näringsidkarna bara har ökat med 0,4 procent.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord