Textstorlek

Skriv ut

Att starta och driva eget

Näringsliv

Ett av de största hindren för folk som vill starta eget är rädslan över att det ska vara svårt och krångligt. Att man ska behöva ägna sig åt bokföring och administration, istället för att göra det man älskar och är bra på. Men det är faktiskt inte så svårt som man kanske tror att starta och driva eget företag.

Det finns självklart många olika sätt att tjäna extra pengar online även om man inte vill starta ett eget nytt företag. Det finns de som livnär sig på kortspel som Blackjack och poker, och det finns de som ägnar sig åt affiliate-marknadsföring. En provar lyckan med valutahandel eller handel med kryptovalutor, och vissa provar sina vingar med multilevelmarketing eller nätverksförsäljning som det även kallas för. Men om du har bestämt dig för att starta eget på riktigt, finns det några saker du bör tänka på innan du börjar.

Ha en affärsidé
Det första, och även det viktigaste, är att ha en affärsidé. Det är grunden bakom företaget, det som gör att du kan tjäna pengar. Det kan vara att sälja en produkt eller en tjänst, eller kanske din kunskap. Vad är det du vill göra, och hur ska du få andra att köpa det? Självklart är det alltid bäst med något som har en låg uppstartskostnad. Du måste ha en stabil plan med en bra budget för både inkomster och utgifter. Det finns bra verktyg online där man kan göra en egen affärsplan snabbt och lätt. Affärsplanen är bra när man funderar kring eventuella lån eller finansiering för affärsidén.

Testa marknaden
När du har en idé och en affärsplan är det dags att testa marknaden. Ta reda på hur mycket folk är villiga att betala för din produkt eller din tjänst. Försök att få veta vilka marknader du bör satsa på, och vilka du kan hoppa över. Fundera över vilka plattformar du ska använda för din marknadsföring och försäljning. Fysisk butik eller kontor, eller bara online?

Du kommer säkert att få massor av "goda råd" om din nya idé. Folk kommer säkert att tala om för dig att du borde stanna kvar på ditt vanliga jobb, och hur svårt allt är. Men lyssna bara på de råd som är viktiga för din affärsidé. Hoppa över alla andra.

Utveckla produkten
Nästa steg är att utveckla din produkt eller tjänst. Utveckla den efter kundernas behov, eftersom det är de som ska köpa den. Du ska inte sälja till dig själv, så det kan hända att du måste ändra eller anpassa det du säljer för att locka en bredare marknad. Det här är något man ständigt måste hålla koll på, även efter att företaget är startat. Framgångsrika företag hänger med i trender och förändringar på marknaden, och lyssnar på vad kunderna vill ha. Se till att du sätter rätt pris på din produkt. Det ska täcka kostnaderna, men måste vara lågt nog för att kunderna ska vilja köpa produkten.

Sedan är det bara ett par steg kvar innan du kan komma igång på riktigt. Du måste välja vilken form du vill ha ditt företag i, kanske en enskild firma eller ett aktiebolag. Det sista är att registrera företaget och ansöka om F-skatt. Nytt bankkonto, visitkort, hemsida, löner... Hjälp! Var ska man börja? Ja, man tar ett steg i taget. Det är mycket nytt, men varje gång du har lärt dig en sak kommer den inte att vara ett problem i framtiden.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord