Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 4 av 4

1 2 3 4
Forum Övrigt

"svarta" företag

Inlägg 31 av 34

2007-04-07, kl 06:54

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Bra att dessa frågor diskuteras.
Bra att det finns olika åsikter. Det är då alla kan se, lära och själva få en egen uppfattning.
Självfallet måste man få söka kunder innan man startat sitt företag.
Om man inte har för avsikt att driva en hobby så gäller naturligtvis att man skall ha ett företag från dag ett när man väl drar igång. Och att välja "Hobby" som en "företagsform" när man egentligen tänker bedriva en verksamhet "på riktigt" måste alltid vara fel. "Hobby" bör reserveras för just hobbybetonad verksamhet där en viss försäljning ingår.
Sedan finns problemet med att nystartare inte inser den verkliga kostnaden och erbjuder för låga priser. Dels kan det handla om okunskap om vissa regler o avgifter, men många gånger beräkanar en oerfaren nyföretagre sin egen lön till noll, och ser en "vinst" på 2000:- som "bra" fast han i realiteten måste arbeta kanske 50 timmar för att uppnå detta, har en lokalkostnad han inte räknat in (hemifrån) och inte räknat in att 50% av vinsten äts upp av skatter (om man inte planerat ...). Ett typexempel är en nybörjarimportör som köper in varor för 15.000 SEK o räknar med att ett utpris på sammanlagt 30.000:- ink moms blir bra. Men för att kunna fungera långsiktigt måste kanske det sammanlagda utpriset ligga mellan 60.000 och 90.000 - för att få de rätta marginalerna. Och då kanske inköpspriset på 15.000 var för högt. Hade priset varit hälften och då med ett utpris på just dryga 30.000 så hade det varit rätt, men nyföretagaren insåg inte att priset var för högt från början eftersom han inte hade erfarenhet o eftersom han inte insåg att marginalen skulle ha varit högre.

En annan aspekt är att många vill "börja försiktigt" och börjar i liten mängd, vilket inte ger någon vinst även med rätt marginaler eftersom kringkostnaderna äter upp vinstmarginalen. Hade volymen varit större skulle det finnas pengar kvar att finansiera nästa omgång, men nu saknas slantar o man måste lägga ner eller stoppa in mer pengar i företaget från egen ficka eller lånade slantar för att kunna fortsätta verksamheten.

Det som sker är alltså att dessa nyföretagare skapar olönsamma företag. I bästa fall fungerar de "som garageföretag" från egen lokal o utan egen lön men det finns ingen  grund för "riktigt företagande". Dessa "mikroföretag" ger sig ut på marknaden o erbjuder tjänster o varor till låga priser (innan de insett sitt misstag) och alldeles självfallet är det så att man konkurerar med "riktiga företag". Inte rakt av men vad gäller ett visst segment av marknaden. Som kund till ett sådant företag kommer man inte att ha en säker källa för sitt behov av varor o tjänster naturligtvis. För de flesta sådana "mikroföretag" läggs ner inom 12 till 18 månader. Om inte ägaren lyckas lägga in en annan växel o se till att saker o ting tar fart på riktigt vill säga.

Spänner man upp ett litet segel på sin båt blir det ingen fart o man kommer ingenstans. Med ett stort segel lyckas man men får se upp för stormvindar. Samma sak med företagande, man bör sattsa på allvar. Ta reda på fakta. Inse att när etablerade företag tar ut ett givet pris på en vara eller tjänst så finns det en orsak till det. Försök gärna vara billigare men om du skall sälja till "halva priset" är det troligen något galet med din affärsplan - om den skall hålla i långa loppet.

Många nystartare är unga, men man måste kräva av nystartare att man inte skall vara "barnungar" utan att man måste kunna inse vad som är rimligt o inte, både vad avser ens egna ideer och vad som erbjuds av andra.

En allmän varning måste dock utfärdas för ett stort antal MLM företag o liknande som lovar typ "bli rik hemmifrån på kort tid du behöver bara jobba 12 timmar i veckan". Dessa är till 95% oseriösa.

Kort sammanfattning: Man kan inte köra med en massa sensur på forumen. Och alla måste få kommentera. Och alla måste se upp o fundera vilka priser som är rimliga och fungerar "på riktigt".

Ha en bra dag o trevlig påsk
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 32 av 34

2007-04-07, kl 11:24

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

När jag vid något tillfälle rekommenderat börja försiktigt kan det vara någon som har en anställning och oftast har en tjänst att erbjuda, då kan man göra så. Gäller det försälning av varor är motsatsen som gäller, man har det här som heter omsättningshastighet. Det kan vara en vara som har kort livslängd och en hel del annat. Strama upp nämde jag tidigare, det kan vara ex frågor vad ska  jag göra. Svaren på detta har vi sett ett flertal gånger i detta forum och det är samma företag som då återkommer. Ni som är unga och vill starta eget gå någon kurs om ekonomi först så ni har ett hum om vad ni kommer hålla på med, ni har ett ansvar både mot er själva och de ni kommer i kontakt med i affärslivet.
[email protected]
Start av företag och ekonomistyrning

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 33 av 34

2007-04-07, kl 11:46

MrKaj

MrKaj

Inlägg: 87



Per,



Du har tagit upp några viktiga aspekter om nyföretagande.
Hur många gånger har jag inte sett unga killar och tjejer som vill starta ett
företag för att det ”verkar” vara en bra grej. Det är väldigt få som verkligen
lägger upp en realistisk kalkyl. Det krävs ofta en omsättning på en bra bit
över en miljon konor om året för att ens kunna ta ut en vanlig lön. Det krävs
också flera miljoner i omsättning för att kunna anställa någon. Detta är
realistiska siffror som man får fram om man verkligen räknar på det. Det gäller
att vara objektiv och lämna känslor utanför när man står inför tex ett
företagsköp. Det gäller att hitta ett mervärde i ett företag. Det räcker inte
att bara kunna ta ut en lön, för då är man totalt låst i en liten verksamhet
som möjligen aldrig kommer förändras nämnvärt. Det är just därför småbutiker
och andra små verksamheter hela tiden byter ägare trots att de till synes har
hyfsad omsättning. Jag skulle vilja ge en varm rekommendation till någon som
tänker köpa ett existerande företag. Kolla inte på mindre företag med
halvtaskiga förutsättningar, kolla hellre på företag som omsätter 10-20
miljoner om året och som har en räntabilitet på totalt kapital som överskrider
15%. Det kanske låter som mycket pengar för en nyföretagare, men faktum är att
om ni går till banken och vill låna 15 miljoner kronor till ett väl fungerade
företag, så är chanserna att få ett lån mycket bättre än att försöka låna till ”Åkes
Videohörnan AB”. Ett företag som omsätter 10-20 miljoner kronor är faktisk ett
litet företag sett i mångas ögon (t.ex. banken). Banken ser det inte speciellt
intressant att låna ut några hundra tusen till en osäker och mindre verksamhet.
Detta lån kommer bara att generera en liten intäkt till banken. Det kanske
låter jobbigt, men att gå en ekonomiutbildning är aldrig fel om man verkligen
är intresserad av företagande. Jag vet att många säger; ”men Kamprad och de
andra snubbarna har ju blivit rika utan utbildning”. Detta stämmer, men de har
hela tiden haft en vision om något. De har hela tiden sett ljuset i tunneln.
Dessa människor ar kört på så många hinder under färdens gång, att det är
skrämmande. Men dessa personer ser saker som inte syns på ett papper och i
siffror. Är du en visionär med en stark affärsidé, så kört hårt!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 34 av 34

2007-04-07, kl 12:06

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Jag var företagsinredare i Stockholm för 25 år sedan och några år tidigare gick vi ut med en folder om italienska inredningar till alla stockholms företagare till en kostnad som var lika stor som en årslön. Vi hade ritat en karta var vi höll till och folk strömmade till butiken, men det roliga var att det kom en man flera år efter som inte kände till Stockholm och bara hann köpte för dubbla årslönen. Att jag sedan fick problem med hjärtat berodde på SAS som ville att jag skulle räkna på arlandaprjekt. Jag tog inte detta men fick projekt som var mångdubbelt av årsomsättningen. Det gäller att balansera allt man gör. Det och mycket mer försöker jag i korta inslag förmedla i detta forum, själv ska jag gå i pension om några månader. och kommer från hösten att ha tid för rådgivning.
[email protected]
Start av företag och ekonomistyrning

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 4 av 4

1 2 3 4