Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

Tull och moms

Inlägg 1 av 7

2005-06-28, kl 11:46

username

Patrik
Nilsson

Inlägg: 2

Tull och moms

Det här är kanske en löjlig fråga, och möjligtvis besvarats tidigare, men såg inget svar på det så...

Om man beställer någonting utomlands, och det inte är en stor försändelse så kan det ofta hända att det går igenom tullen utan att någon avgift läggs på. Det trots att värdet i alla fall ligger på ett par tusen.

Det kan också hända att man beställer för 2000:- och företaget anger ett mycket lägre värde, så den tull och moms som läggs på är mindre än det borde vara.

Vad gör man i sådanna här fall? Om ingen tull och moms lagts på (även utanför EU) är det bara att lägga på 25% som vanligt och inte bry sig om tullverket?

Om momsen och avgiften tullverket tagit är mindre än det borde varit, är det då bara att dra av den moms och lägga till resten så det blir 25% vid försäljning?

Eller orsakar det här en massa problem? Det är ju inte direkt ovanligt att det här händer... Skickas det dessutom med UPS eller liknande så tas det aldrig ut några moms eller tullavgifter.

Tack.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 7

2005-07-01, kl 12:40

username

Daniel
Skevarp

Inlägg: 15

undrar också..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 7

2005-07-03, kl 23:46

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Krångla inte till saker och ting i onödan. När det gäller tullavgiften så ska den ligga med som en del av inköpspriset när man gör sina kalkyler. Skulle man någon gång slippa att betala den eller den skulle den vara lägre än den borde vara så är det enda som händer att inköpspriset blir lägre än i era kalkyler = lite större vinst när ni säljer. Detta resonemang är i grunden samma som valutaförändringarna, ni måste göra era kalkyler baserade på att dollarn eller euron har en viss kurs, skunker den eller stiger så förändras också erat inköpspris.
När det sedan gäller momsen så är det ännu enklare. Ni lyfter den moms ni betalar när varorna kommer, ingen moms betald= ingen moms att återfå, moms betald= lika mycket moms tillbaka från staten. Ni säljer till det pris ni bestämt er för och lägger på 25% moms. Denna moms ska betalas in men om ni då tidigare har betalt moms när ni fick sakerna så reduceras det ni ska betala in med samma belopp.
Tänk på att ni är företagare nu, som sådana måste ni alltid bortse från momsen i alla era beräkningar. Moms är bara en administrativ sak som staten har ålagt er att sköta uppbörden av och den ska aldrig påverka era resultat. Det är bara privatpersoner som betalar moms, för ett företag är bara momsen pengar som man lånar eller lånar ut till staten.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 7

2005-07-04, kl 12:43

username

Daniel
Skevarp

Inlägg: 15

tack så mycket för svaret! väldigt uppenbart egentligen... men man måste bara komma in i företagstänkandet som du säger.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 7

2005-07-06, kl 00:52

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Du har egentligen ingen kostnad för moms. Momsen du betalar får du ju dra av = får tillbaka. Och momsen du får in när du säljer betalar du in till staten - efter att ha dragit av för momsen du betalat. Så ut företagets synvinkel finns inte momsen som en kostnad.

Däremot kan det vara en likviditetsfråga eftersom du behöver ligga ute med pengarna för dina momsutlägg tills den kvittas i samband med din momsdeklaration.

När du får en leverans från utlandet är det den medföljande fakturan som gäller - och inget annat. Du betalar moms på detta. Eftersom du senare betalar in momsen du får för varorna förlorar staten ingen moms på detta. Möjligen tullavgift om sådan finnes.

Per Öberg, [email protected]

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 7

2005-08-03, kl 22:26

username

Anders
Rosen

Inlägg: 5

Jag är relativ nybörjare map import och försäljning till konsument. Men jag är förbryllad över resonemangen ovan. Även om momsen är "rent administrativ", måste man väl i detta land "vara ärlig"? :-)

I det enkla fallet, som jag har erfarenhet av sedan tidigare, importerar jag saker för 1000 kr totalt inkl frakt, betalar 250 kr i moms, säljer prylarna med ett påslag inklusive moms, allt går jämnt och fint upp i bokföringen.

I det andra fallet, som också har hänt, köper jag saker för 10000 inkl. frakt, leverantören bifogar en "commercial invoice" i plastfickan på försändelsen som säger 4000 kr. Speditören levererar och skickar mig en faktura på avgifter samt moms 1000 kr.

Hur redovisar jag det senare fallet?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 7

2014-07-25, kl 10:30

JonathanSjoholm

JonathanSjoholm

Inlägg: 61

billiga försändelse produkter (posta/packa/skicka) hos Office moose www.officemoose.com

-------------------------

www.officemoose.com
http://officemoose.com/kampanjer.html
http://officemoose.com/contacts/
https://www.facebook.com/officemoose
https://www.linkedin.com/company/office-moose

Inläggets betyg
Svara Svara med citat