Över 240.000 svenskar riskerar skattesmäll för företagsbilen

Fotograf: Federico Stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Textstorlek

Skriv ut

Över 240.000 svenskar riskerar skattesmäll för företagsbilen

Ekonomi & Bokföring

En undersökning bland svenskar med tillgång till företagsbil visar på stor okunnighet kring vilka regler som gäller. Uppskattningsvis finns 240 000 personer som av främst okunskap missar att betala skatt,

Enligt Skatteverket ska en medarbetare som använder firmabil privat mer än sammanlagt 100 mil eller vid mer än tio tillfällen betala förmånsskatt. Detta gäller även till och från jobbet. I en undersökning bland 1200 personer med tillgång till företagsbil, uppger nästan varannan att bilen även används privat.

– Räknat på ett genomsnittspris för en mindre skåpbil på 239 000 kr innebär det att staten går miste om cirka 3-4 miljarder kronor i uteblivna skatter varje år, säger Ole Jörgen Wold, vd för norska Abax som säljer elektroniska körjournaler.

Problemen uppstår när Skatteverket vill göra en kontroll av hur bilen har använts. Då är det nämligen både företagets och förarens ansvar att kunna visa hur bilen har körts. Nära 40 procent av dem som använder företagsbil struntar i att föra körjournal, trots att de är skyldiga att redovisa hur bilen använts vid en skatterevision. Och det spelar ingen roll om du inte har kört privat – kan du inte bevisa det riskerar du ändå en upptaxering.

– Vi kan ta ett exempel med en mindre firma där man inte fört körjournaler och blir föremål för skatterevision. För tre verksamhetsår och tio servicebilar med ett förmånsvärde på 3 500 kr/mån, blir då en enskild anställd skyldig att betala upp emot 100 000 kronor i skatt. Företaget kan i sin tur tvingas betala upp emot en miljon kronor, berättar Ole Jörgen Wold.

I Örebro län är det något färre som använder företagsbilen privat, 40 procent mot rikssnittets 45 procent. Också de som struntar i att föra körjournal är färre, 25 procent mot rikets 40 procent, men det innebär ändå att en fjärdedel av invånare med tillgång till företagsbil riskerar upptaxering vid en kontroll.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord