Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

svenska tullen ?

Inlägg 1 av 8

2007-06-18, kl 17:58

username

Medlem
#51533

Inlägg: 6

svenska tullen ?

 hej..
jag har funderat på import från kina
kläder , skor  osv

så nu undrar jag hur mycket får man importera som en privat person här i sverige ??? får jag importera hur mycket jag vill så länge jag betalar tullavgifter ?

och vi säger tull avgiften är 15%   ..  är det då från inköpspriset ?

och ifall jag skickar väskor därifrån  som privat bruk  går det ? om vi säger jag blandar kläderna och skorna och skickar t.ex varannan vecka ellernått  eller månad vis ? ellernått liknande ?




okej tacksam för allla hjälp och svar  =)

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 8

2007-06-18, kl 21:04

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Från vissa länder, inklusive Kina, gäller inte helt fri import. Alla kan ta in i praktiken normalt men man skall ha importlicens som man får från kommerkollegium. Jag är i Indien och från Indien och de flesta andra länder krävs inte detta. Hur tullen ser på vart de drar gränsen mellan att man skickar privat och att det krävs licens kan vara knepigt att veta. lättast att fråga just tullen.

Du betalar tull på inköpspris PLUS transport.
Sedan MOMS på detta.

Per, New Delhi

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 8

2007-06-21, kl 04:23

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

För skor från Kina behövs ingen importlicens. Inte heller väskor. Kläder däremot behöver du söka importlicens hos Kommerskollegiet. Din leverantör i Kina måste ha exportlicens, denna exportlicens i original skall bifogas ansökan om importlicens. 

Så länge kvoten för ett visst plagg inte är fylld så får man normalt sin importlicens på några dagar, så länge alla papper är iordning, korrekt ifyllda osv.
Tullen beräknas på alla kostnader för varan fram till gränsen, dvs hamnen normalt sett. Glöm inte att du måste lägga ut för ingående moms innan du får förfoga över varorna. Visserligen får du "tillbaka" det när du redovisar momsen för perioden, men det kan vara ett jobbigt utlägg i likviditetssynpunkt.
Att ta hem en massa varor och sedan sälja dem som nån form av hobbyverksamhet är inte att rekommendera. Det är näringsverksamhet som skall beskattas.
 
Hälsningar
 
 

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 8

2007-06-21, kl 09:02

mikaely2a

mikaely2a

Inlägg: 71

Hej,

Tullen räknas på inköpspris + försäkringskostnader, kostnader för transport, lastning, lossning och hantering fram till införselplatsen i EU. Läs mer på: http://www.tullverket.se/se/Foretag/import/tullvarde.htm

Du får en betydligt lägre fraktkostnad om du skickar få sändningar istället för många små.

Mvh,
Mikael Hansson

Mikael Hansson
COO (Chief Operation Officer)
Yourlink2asia

Phone : + 46 (0)8 559 236 49
Email : [email protected]

Web : http://www.yourlink2asia.com

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 8

2007-06-21, kl 23:34

username

Medlem
#51533

Inlägg: 6

okej  hur går det ifall vi säger jag har en kompis där som vill skicka typ 10 olika skor som present till mig   ??   måste man fortfarande betala avgifterna ?


tack för att ni svarar

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 8

2007-06-22, kl 03:44

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Hej igen, alltså mycket handlar ju även om man blir upptäckt eller inte..ska man göra helt enligt reglerna så får man typ inte ta in varor köpta på semestern om värdet överstiger 1000kr har jag för mig. Då ska egentligen tull och moms betalas.

Men det är det ju knappast någon som gör om man köpt en kamera i Asien eller nåt annat.


Eftersom du ska sälja vidare sakerna så kan du få svårt att visa att du köpt dem inom EU eftersom du inte har någon faktura som visar att du betalat för dem. Har du gjort det i näringsverksamhet så ser dom väl strängare på det om dom kommer på dig.


Men även om du skulle komma undan så är det väldigt tveksamt om du tjänar på det. Kör du allt enligt regelboken kan du ju dra av kostnaderna i din redovisning. Genom att kunna dra av kostnaderna sparar du förmodligen mer pengar än vad ev. tullar är.
 
Hälsningar

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 8

2007-06-22, kl 08:50

antonio

antonio

Inlägg: 240

Vilka möjligheter finns det att sälja sina egna varor till företaget? Är det ens möjligt eller anses det vara en egen insättning till eget kapital istället? Även då så får ju dessa varor ett värde i balansräkning som vid avyttring eller försäljning reducerar resultatet?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 8

2007-06-23, kl 04:12

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Det kommer anses som egen insättning.

Om ens affärside grundar sig på att man ska gå runt lagstiftning och/eller medvetet bryta mot lagstiftning så är man ingen affärsman, då är man kriminell.

Självklart får man ställa frågor om lagstiftning och jag och andra svara gärna så gott vi kan, men ibland känns det som om den underliggande affärsiden inte spelar någon roll, utan det enda som spelar roll är om man kan komma undan skatt. Då är det nog säkrare att jobba svart än att hålla på att fiffla med näringsverksamheter.

Hälsningar

Inläggets betyg
Svara Svara med citat