Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum Export & Import

cirka pris

Inlägg 1 av 11

2007-06-09, kl 19:16

crillepille

crillepille

Inlägg: 5

cirka pris

Hej vi har startat ett företag som ska tillverka funktionella sport kläder i snygg design, vi har en egen designer som kommer att börja sy upp prov kollektionen inom en snar framtid. Men nu håller vi på att lägga upp en budget för banken och oss själva och för att göra det måste vi ta reda på vad kläder kostar att sy upp på ett ungefär i litauen, turkiet eller annat eu land i små kvantiteter ca 30-50 pcs. Priserna behöver bara vara ungefär så rundar vi uppåt. Jag har provat att maila en del företag men inte fått svar än och snart har vi möte med banken.
 Sen undrar jag om man köper något om moms, då vi har regestrerat att vi ska börja deklarerins året nästa år (även moms reg) kan jag köpa något nu och skjuta upp momsen till nästa år eftersom jag inte kommer sälja något innan -08. Och vad gäller begagnade prudukter med kvitto kan jag köpa det om säljaren skriver nytt kvitto men är privat person?

Mvh Christian Adler / ready4all - sportkläder

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 11

2007-06-09, kl 20:50

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Christian
Jag sitter i Indien med egen klädesfabrik. Så ett par synpunkter.
1. Vi får ganska ofta frågor som "vad kostar det att tillverka 300 röda T-tröjor". Men den frågan är lika smart som att fråga vad en röd bil kostar utan att berätta om du vill ha ny eller beggagnad en fiat eller en mercedes. Ställer du frågan så finns inget vettigt svar. Skall man beställa kläder, eller ställa en prisfråga, måste man ha med ALLA variabler:
   a. Design, inklusive nackdesign, typ av ärm, om plagget skall sitta löst eller tajt, plagg för män, kvinnor, unisex eller barn. Osv. 
   b. Tyg, inklusive vad den är tillverkad av (t.ex. 100% bomull), typ av tyg (t.ex. single jersey), vikt (t.ex. 180 GSM), färg, mm.
   c. Alla fakta om ev. tryck, broderier, knappar .. alla extras.
   d. Storlekar.
   e. Antal.
(Man kan även skicka ett prov om man har svårt att beskriva det man vill göra.)
"Sportkläder" säger inte mycket.

2. Antal. Det finns kostnader för att dra igång en produktion i en fabrik. Samma oavsett antal som skall produceras. För vissa modeller är dessa kostnader signifikanta. Då blir det dyrt att tillverka få exemplar. Finns tyget? Eller måste man tillverka. Påverkar allt, pris, minimum, osv. Vissa tyger, speciellt randiga och de med "all-over-print" kräver betydligt större mängder. För vår del brukar minimum för ett enfärgat tyg motsvara 500 vuxenplagg och med all-over-print kan minimum motsvara ända upp till över 4.000 plagg. Som fabrik tjänar man INTE några pengar på beställningar på 30 till 50 pcs. Jag brukar ibland ta så små orders med förhoppning att den som beställer skall lyckas i farmtiden och hänga kvar som kund, men en beställning på 50 ex. brukar, inte ge mig någon som helst vinst trotts högre pris. De flesta fabriker vill inte syssla med detta. Dels för att man inte kan tjäna några pengar på det. 50 ex är mer som skrädderi - vilket kostar mycket mera. I en fabrik vill man kunna producera enligt någon variant på "löpande-bandet", men 50 ex klarar man av att sy på kanske en timma men det går åt många timmar att förbereda, att dra igång respektive avsluta, man får övertala underleverantörer som inte är glada att sälja så små mängder av tyg, tråd eller vad det kan vara frågan om. 50 ex är en provkollektion, inte en kollektion.  Skall du dessutom ha tryck ...

Börja med 5.000 ex så blir det intresant. Tror du inte på din egen ide så räkna inte med att andra skall göra det. Pengafrågan - ja jag vet, men omkostnaderna du har (även borträknat kostnaden för att sy upp plaggen) för att ta fram kollektionen, sälja den osv. inklusive pengar och tiden ni lägger ner kommer vida att överstiga kostnaden. 50 ex kan man sälja till kompisar, men vill man starta något nytt så skall man gärna hitta x antal butiker som säjer 25-200 plagg vardera, eller grossist eller kedja som tar in några tusen plagg.

Så att fabrikerna inte svarar är inte konstigt. Man frågar normalt inte en fabrik om så små mängder utan lägg till tre nollor så kommer de att vakna.

Med all omkostnader inräknade för så små mängder så måste DU sälja för flera hundra kronor styck, och om en butik sedan skall lägga på några hundra % ... så kanske du behöver tröjor signerade av David Backham för att det skall fungera. Men om du beställer 5000 ex, eller i vart fall 500 av varje design, så börjar det bli något.

Lycka till
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 11

2007-06-11, kl 23:06

crillepille

crillepille

Inlägg: 5

Tack, det behövdes vi blev ännu mer taggade nu och har bestämt oss att sälja varorna i ännu större utsträckning och inte bara på webben som det var tänkt från början. väntar bara att proverna ska bli klara så vi kan göra en katalog.. sen blir det åka av.
mvh Christian Adler ready4all - sportclothes 

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 11

2007-06-12, kl 00:00

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Lycka till
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 11

2007-06-12, kl 00:01

Lidali

Lidali

Inlägg: 36

Jag har faktiskt läst allt det där och var lite impad:-)
Mycket fint svar Per!

Mvh

Lida - www.lidali.com

www.lidali.com
Hemsidor | Grafisk formgivning | Fotografering

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 11

2007-06-12, kl 07:07

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Det man skall tillägga är att NYCKELN till framgång sedan heter MARKNADSFÖRING. När man designar så skall man väga in markndsföringsaspekter.
Att man har en produkt man kan sälja.
Att man organiserat sig så att man kan nå ut.
Och att man har budgeterat marknadsföringen också, och inte bara tillverkningen.
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 11

2007-06-12, kl 09:58

antonio

antonio

Inlägg: 240

Per Öberg du borde använde dig av ABC kalkylering för prissättning. På det sättet blir det lättare att ta hänsyn till ställkostnader och övriga indirekta kostnader för varje order.

Du verkar ha bra koll på klädindustrin, hade en idé en gång i tiden om att sy kläder i "beståndsdelar" eller som är lättmodifierade och standardiserade för att låta kunden göra vissa egna anpassningar. Lite som on-demand tillverkning. Hur möjligt är detta?
Vore det väldigt omständigt att ha standardiserade delkomponenter av t.ex. en skjorta och sen sy ihop komponenterna efter kundens behov? (långärmat, hals, etc etc.)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 11

2007-06-12, kl 10:23

crillepille

crillepille

Inlägg: 5

Marknadsföringen blir ju självklart lite dyrare nu när vi går ut i större skala, men vi har redan ett par stora tävlingar vi kan marknadsföra på (teamride), då vi tävlar själva och har kompisar som tävlar gratis för oss. Sen jobbar vi just nu inom s.a.t.s. Så vi hoppas att det ska räcka en liten bit på vägen.  

Antonio Det fins redan i just skjortor, jag såg det på någon sida som specialiserade sig på just det ..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 11

2007-06-18, kl 23:51

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Beställa plagg utifrån "behov" / beståndsdelar.
Olika storlekar brukar ha olika stora "beståndsdelar" så det handlar isåfall om uppsöttningar storlek för storlek.
Möjligt, JA.
Men inte helt billligt. Dels därför att man måste lagra delarna, dels för att man syr ihop individuellt - "inte på löpande band". Även för att man sedan skall skicka ut individuellt.
(På 90-talet tillverkade jag måttbeställda sidenskjortor. Vi hade bara 4% returer på grund av fel storlek så det gick bra, men då mätte vi själva - riken med detta är att om folk själva anger detaöjerna det blir fel någonstans på något vis = hög returfrekvens.)

Per
PS förstod inte kommentaren om ABC kalkylering för prissättning.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 11

2007-06-19, kl 09:21

antonio

antonio

Inlägg: 240

Ofta måste man väl lagra ganska mycket kläder ändå och det kanske är svårt att veta om kunderna kommer att eftertrakta främst långärmat eller kortärmat eller gula plagg nästa period. Kan själv tänka mig att betala lite extra för ett nästan egen designat plagg.

Om ABC hittade jag en bra sida om det här

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2