Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Julklappar till personal och kunder

Inlägg 1 av 5

2004-11-24, kl 09:53

username

Barbro
Larsson

Inlägg: 58

Julklappar till personal och kunder

Julen närmar sig med stormsteg och detta innebär ju julklappar till personal och kunder. Klapparna till personalen är ju avdragsgill upp till 400kr inkl moms. Men vad bokförs detta som? Övriga personalkostnader, 7690?
Skattemyndigheten säger emot sig själv gällande julklappar till kunder. Har läst i två olika skrivelser från dem och i den ena står det att det inte alls är avdragsgillt och i den andra står det att enklare reklamgåvor är avdragsgilla. Vad bokför jag julklapparna till kunderna som? Övriga reklamkostnader 5990 eller?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 5

2004-11-24, kl 16:24

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

7690 är väl ett lämlipgt konto för personalens julklappar. Tänk på skillnaden mellan AB och HB/enskild firma. I ett AB är man anställd och kan alltså i princip köpa en julklapp till sig själv.
När det gäller julklappar till kunder är det egentligen glasklart, julklappar är inte avdragsgilla. För att en kostnad ska vara avdragsgill krävs det att företaget får något för pengarna. Lämnar man tex en glasvas med företagets namn ingraverat i vasen så "sprids" företagets namn och det är en reklamprodukt, går man in på DUKA och köper samma vas och lämnar till någon i present är det inte avdragsgillt. En av orsakerna till dessa regler är svårigheterna som skulle kunna uppstå i bedömningar om vad som är gåva och vad som är muta.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 5

2004-11-25, kl 09:01

username

Barbro
Larsson

Inlägg: 58

Jo visst, men enligt skattemyndighetens info om detta så säger dom ju att avdrag för kundernas julklappar medges antingen om de har direkt anknytning till företagets verksamhet eller om de är enklare presentartiklar och är av förhållandevis obetydligt värde, ca 200 kr, och ska lämnas till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla.
Är det inte så? Luras skattemyndigheten?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 5

2004-11-25, kl 11:15

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Tänk dig följande scenario. I början av året köper du in 50 böcker för att ha som presenter till nya kunder som du sluter avtal med. Det är en avdragsgill kostnad = presenterna lämnas i direkt anslutning till en affärsuppgörelse och de är av mindre värde. När julen närmar sig har du 15 böcker kvar, dessa slår du in i julklappspapper och lämnar till dina gamla kunder som fanns sedan tidigare år. Presentern är fortfarande avdragsgill, att det blev julklapp till några är ju bara beroende på tidpunkten man lämnar det inte på gåvan i sig. Däremot har du köpt in ett stort uppslagsverk och lämnar det istället för den vanliga boken till en av dina kunder. Han är så viktig för ditt företag att du vill ge något speciellt. Denna gåva kommer inte att vara avdragsgill utan riskerar istället att klassas som muta.
Vad SKM säger är att julgåvor till kunder är inte avdragsgilla. Man medger dock som du säger avdrag för enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde till kunder, om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar under förutsättning att gåvorna lämnas till ett större antal personer/kunder. När dessa gåvor lämnas, om det är till jul eller i mitten av mars har man dock inga synpunkter på, det är det som är skillnaden.Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 5

2023-04-21, kl 11:53

andbjo

andbjo

Inlägg: 4

Om ni har anställda eller kunder som bor långt bort och oftast jobbar remote kan jag tipsa om den här sidan med olika presenter man kan skicka direkt till mottagaren: https://skickapresent.nu

Presenterna kan skickas inslagna och med personliga hälsningar om man så önskar. Väldigt smidigt!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat