Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Icke-vinstdrivande om lån, ersättning, ansvar

Inlägg 1 av 2

2019-02-19, kl 12:47

startupfabrik

startupfabrik

Inlägg: 1

Icke-vinstdrivande om lån, ersättning, ansvar

Kära medlemmar på Starta Eget,

Är i processen att skapa en non-profit startup genom en svensk stiftelse/icke-vinstdrivande förening. Är ny i området, så uppskattar om ni kan ge lite övergripande svar.

1. Är nyfiken i hur det fungerar med lån till stiftelser/icke-vinstdrivande föreningar, och att betala ut till co-founders samt anställda av startups. Har ett aktiebolag med ca 200.000 jag vill låna till en nystartad stiftelse. Vill ta ut marknadsmässigränta till aktiebolaget på insatt kapital, ca 8% årligen. Hur ser reglerna ut här?

2. För de som arbetar i stiftelsen är tanken att de ska få en "förskjuten lön" när stiftelsen anser att det finns lön att utbetala. De som arbetar skickar då in en tim-rapport och har en timlön, och kan ca 6 månader, eller 2 år efter arbetet utförts få betalt för de timmar de lagt ner. Vad tror ni övergripande om detta upplägg?

3. Märker att de flesta non-profit startups är aktiebolag. Varför är detta? Incitamenten kan bli felaktiga. Är det på grund av att utdelning från aktiebolag blir mer skattemässigt gynnande? Har det med personligt ansvar att göra?

4. I framtiden vill vi även även kunna ha flera "investerare" som investerar genom att låna pengar och får tillbaka ränta enligt ovan marknadsmässigt ränta, vissa kanske får högre ränta. Hur fungera detta med en stiftelse/icke-vinstdrivande förening?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2019-03-25, kl 13:29

PeterK

PeterK

Inlägg: 397

Startupfabrik: Man behöver förstå bättre än vad som syns i din fråga.

En fråga är hur stiftelsens ekonomi ser ut om den både lånar pengar (och inte har några från början) plus en löneskuld som skall betalas senare. Risk att det blir negativ balans - vilket aldrig får ske för AB och som jag tror inte heller Stiftelse anses få ha.

Varför aktiebolag. För att man inte får ta ut pengar ur en stiftelse (den äger sig själv). Stiftelsen får göra det den skall för sitt ändamål, inget annat. Större stiftelse måste dessutom stå under länsstyrelsen tillsyn.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat