Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Övrigt

Etiketter i 4-färg printas även mindre serier

Inlägg 1 av 5

2007-02-19, kl 01:54

roblu

roblu

Inlägg: 52

Etiketter i 4-färg printas även mindre serier

Hej !
Vi har nu köpt in en special etikettskrivare från USA som vi själva använder i vårt företag, men vi utnyttjar den inte hela dagarna utan vi har ledig tid i den också, och skulle det vara någon/några företag som skulle vara intresserade att ha egna etiketter i 4-färg så får ni gärna höra av er, eftersom skrivaren är rätt dyr så vill vi gärna köra den så mycket som möjligt för att få en bättre kostnadstäckning. Det behöver inte vara så många etiketter utan det går bra med de som vill ha ett fåtal också.

Vi gör i dagsläget förutom åt oss själva även etiketter till ett dataföretag och en gårdsbutik med många olika egna varor.

Vi kör på s.k. High Gloss etikettmaterial (som är blanka och lite mer tjocka än vanliga etiketter, dessa klarar t.ex. frakt på utsidan av emballage bättre), standard storlekarna är
76*51mm
50*51mm
102*102mm
152*51mm
152*102mm
51*25mm
(utskrift möjlig både på höjden och längden)

Det går att lägga in både bilder, streckkod, text (i valfri färg), bakgrund (i valfri färg).

Denna skrivare passar bäst till mindre serier, säg upp till 2000 st, sen är det billigare att gå till ett tryckeri.

Priserna skiftar naturligtvis efter storlek på etiketter, färgåtgång och kvalitet (det finns 6 nivåer av kvalitet). Men skrivaren räknar själv ut kostnaden för en etikett när man väl har gjort den.

Ev. Bilder bör vara av god kvalitet (en normal digitalkamera tar bilder med en upplösning av 72dpi (punkter per tum) vi brukar då "skruva upp" bilderna till 300dpi då skrivaren kan skiva upp till 4800dpi, det som är viktigt är att ni har rättigheten att använda bilden från skaparen/fotografen, detta gäller även tex logotyper m.m.

Etiketterna levereras på perforerad bana (dvs avrivningsbar en och en etikett var för sig). Normalkostnaden för en säg 76*51mm med lagom mycket text och färg är ca 1,75-2,50/st. Sen tillkommer den tid vi lägger på ev. ändringar av förgrundsmaterial som t.ex. bilder m.m. vi tar 150kr/timmen för det, och är etiketten väl gjord så kostar det inget vid nästa printning 8om det är samma etikett).

Välkommna att fråga om Ni är intresserade !
Traditionella Produkter
0657-413 440
mail: [email protected]

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 5

2007-02-19, kl 08:19

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Oj Robin!

Ett litet tips i all välmening. Skala aldrig upp bilder som har låg upplösning. Man brukar räkna med om man trycker enligt rastermetoden att normal tryckning trycks med 150-180 lpi (Lines Per Inch) på tidningspapper med grövre raster som tenderar att blöda ligger det på 80-90 lpi.
En bild som trycks i storlek 1 till 1 ska då ha proportioner i dpi (Dots Per Inch) som motsvarar det dubbla antalet lpi. Dvs om lpi är 150 ska bildens dpi vara 300. Att skala upp en bild ger en kvalitetsförlust både färg och konturer. Att skala ner bilder går bra. 72 dpi bilder i storlek 1 till 1 används nästan uteslutande för webb eller digital produktion.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 5

2007-02-19, kl 16:03

roblu

roblu

Inlägg: 52

Hej Magnus !
Ok, det var nytt för mig, det är skrivar tillverkaren som rekomenderar att man gör så och det har funkat fint för oss, men ska kolla om det blir bättre om man inte gör det...Tack för tipset !
mvh robin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 5

2007-02-19, kl 16:56

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Hej Robin!

Rekommendera leverantörerna av bilder eller layout att alltid lämna original i 300 dpi så blir det enklast.

Jag tror ni vinner mycket på att kunna erbjuda ändringar sättningar eller justeringar av original istället för att säga att det kan tillkomma. Är man tydlig i budskapet hur kunden ska leverera kan den lättare kalkylera kostnaden och det känns mer som en tydlig kommunikation. Ex: Vilken är den minsta upplaga ettiketter som ni tar in? Om man beställer en ettikett antar jag att det tillkommer en startkostnad? Är trycket utfallande eller måste man ha en vit ram runt etiketten? Vilka filformat tar ni. Skriver skrivaren i fyrfärg eller har den flera färger än ordinarie CMYK? (CMYK färger har mindre färgrymd än bildskärmsstandard RGB.)

Ni har en vettig prisbild vilket jag ska komma ihåg om det blir aktuellt för mindre projekt/serier.

Tills vidare lycka till med vad jag tror är en bra satsning.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 5

2007-02-19, kl 22:35

roblu

roblu

Inlägg: 52

Hej Magnus !
Ja, det skulle ju vara bra om alla kunde lämna allt material i 300 dpi men det är väl mer proffs som har den möjligheten och kanske inte dem som vi vänder oss till. Men en webbild (tex i JPEG, GIF) går det ju inte att göra något åt men om den därimot om den sparad från en källfil skapad i Photosho så ska det gå bra att öka upp den (enligt supporten).

Jag ska försöka svara på dina frågor (jag kan inte alla grafiska uttryck eftersom det inte är vår huvudsysselsättning, men hoppas det är OK för dig ändå):

1. Tja, 1 etikett kanske är lite lite, men det går om man vill, det är ju dessutom inte "mindre serier" som rubriken i denna diskussion lyder.  Men det kan ju vara någon kund som vill har tex bara ett ord utbytt från etikett till etikett och det går det också, men då får vi ändra för varje=arbetskostnad.

Vi tar ingen startkostnad, varför ska man göra det,
vi tar betalt per timme då vi faktiskt gör något och då tar vi som sagt 150kr/timme, de allra flesta etiketter tar bara max 30 minuter att ta fram om vi inte behöver kalibrera t.ex. vid "blödning", som kan vara lite trixigare, samt om det är något som är extremt krångligt att "få till".

2. "...utfallande eller... vit ram " Det går bra med båda, det är i.o.f.s. enklare med en vit ram då man inte behöver vara jätteexakt vid kalibrering, men det går också att "blöda" så att man printar kant till kant, men det är lite krångligare eftersom kalibreringen tar längre tid, skrivaren är extremt känslig och man kan ändra kring 0,5 millimeter eller något liknande.

3. Det går väl bra med de flesta format, men för bilder är det väl bäst med något av de vanliga formaten t.ex. JPEG, GIF, BMP, TIFF. Vi använder ett program som heter NiceLabel Pro och det tar det mesta i formatväg, annars får vi väl fixa till det i Photoshop och spara om det. Kolla själv på nicelabel.com
Programmet kostade kring 8 000 kr så det borde väl vara skapligt kan man tycka...

4. "CMYK", det ska gå bra att skriva både CMYK och RGB, men sedan vet jag inte, har inte den kunskapen, ledsen, men tidningar trycks väl i CMYK och dom har väl nästan varenda färg man kan önska sig förutom guld och silver ?

5. Tack för uppmuntran och du får gärna återkomma till mig/oss om det skulle bli aktuellt, det här är ju som sagt inte vår bransch, utan rätt långt därifrån kan man säga, eftersom vi jobbar med tillverkning och försäljning av tvål. Men vi tycker ändå att det är trist/dyrt med maskiner som inte utnyttjas i högre grad, vi har naturligtvis råd att låta den stå också men kostnadstäckning är kostnadstäckning ;-) Mvh Robin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat