Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Klurig fråga som någon kanske kan svara på?

Inlägg 1 av 4

2014-07-27, kl 23:21

nuhgun

nuhgun

Inlägg: 3

Klurig fråga som någon kanske kan svara på?

Hej,

Jag har funderingar i att starta ett bolag i Turkiet och sälja tjänsterna till Sverige. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska driva företaget från turkiet eller från sverige än då jag inte riktigt vet vilket som vore bäst.

Ungefär såhär är tanken:

Jag kommer att tillsammans med två kollegor att bedriva en reklambyrå och sälja digitala tjänster såsom ett cms verktyg, grafik & formgivning, Digital marknadsföring inom sociala medier och en rad andra tjänster. Försäljning kommer att ske mot den svenska marknaden och svenska företag.

Då kan man ställa sig frågan varför jag inte bara drar igång verksamheten här i Sverige? Jo för jag är även Turkisk medborgare och har dubbla medborgarskap.. Enligt beräkningar skulle jag tjäna väldigt mycket på att sälja tjänsterna från turkiet till sverige då de i princip har hälften utav Sverige skatt på vinsten.

Min fråga är nu, Om jag väljer att starta bolaget i Turkiet (Har bostad och möjligheter för etablering) och ska sedan sälja tjänsterna till svenska företag. Hur ska jag ta betalt från kunderna? Min tanke är och fakturera, kunderna vi kommer att inrikta oss på kommer att godkänna fakturor från turkiet( Så ingen behöver skriva att det är svårt och få betalt med turkiska fakturor och utlandsbetalningar) Vi kommer även att erbjuda de svenska företagen abbonemangs alternativ där de svenska företagen betalar en månadsavgift för att få sina tjänster.

Eller ska man kanske ta betalt digitalt via paypal, visakort? Tex genom att bygga en webshop som man tar betalt för tjänsterna månad efter månad eller när det är engångbetalning?

Är jag skyldig att redovisa verksamheten siffror i sverige? Behöver jag skatta eller något liknande i Sverige eller kan jag göra allt i turkiet? Jag har som sagt dubbla medborgarskap...

Exempel:
Vårat turkiska bolag säljer digital marknadsföring till ett svenskt företag. Fakturan skickas digitalt till kunden eller per post enligt kunden önskemål. När vi fått betalt så utförs arbetet till kunden pengarna ligger på vårat turkiska konto.

Då familj och vänner finns i Sverige så är tanken att åka fram och tillbaka from time to time, och även ha tillgång till företagets pengar här i Sverige om vi skulle önska det. Det vill säga, hur skulle det se ut med och skicka pengarna från vårat turkiska bolag till vårat privata svenska konto som lön? Då pengarna blivit beskattade i turkiet och redovistats i turkiet så borde det inte vara några problem, eller är jag ute och cyklar? Eller måste pengarna kanske tas ut i kontanter i Turkiet för att sedan ta dem med till Sverige? Alternativt att använda det turkiska visa kortet i sverige?

Självklart vill man komma undan massa onödiga avgifter såsom tex om jag skulle använda det turkiska visa kortet i sverige så skulle det kosta massa onödiga avgifter varje gång det används! Är det bättre då att kanske ta ut dessa pengar kontakt i turkiet, kanske i svenska sedlar eller euro/dollar för att sedan ta med dem hit och växla dem här(DOCK åker man även här på en massa avgifter när man gör på detta vis)

Drömmen vore att kunna beskatta vinsterna, bedriva verksamheten i turkiet men ändå kunna skicka lönerna till våra svenska privata konton... Men går det uppfylla den drömmen?

Någon som har några som helst erfarenheter från något liknande eller några tips om vad som vore bäst utan att åka på massa avgifter/Lagbrott etc så att går rätt till och hur man borde göra för att driva bolaget optimalt utan att förlora pengar på massa avgifter, göra lagbrott etc här i sverige.


SERIÖSA SVAR ÄR NI SNÄLLA! Jag är inte ute efter att få hjälp med och tvätta pengar eller något annat liknande. Vi vill helt enkelt bedriva verksamheten på ett billigare sätt, anställa billigare personal, men ändå använda pengarna i Sverige på ett lagligt sätt.

Tack på förhand.

Bästa hälsningar
Nuh.G

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2014-08-16, kl 21:16

PeterK

PeterK

Inlägg: 397

Förenklat svar UPA:
Du kan ha Turkiskt företag om du har ett motsvarande AB om du bedriver verksamheten i Turkiet. Alltså inte enskild firma. Även om du säljer till Sverige. Men om du bor kvar i Sverige skattemässigt så måste du betala skatt på lönen från företaget. Du får dra av för skatten du betalat i Turkiet men det blir som lön betraktat svensk skattenivå.

Om du vill ha lägre skatt: Du måste flytta officiellt till Turkiet. Vara minst 6 månader plus en dag om året där. Då betalar du ingen skatt i Sverige förutsatt att du inte har fastighet eller andra sådana tillgångar i Sverige som du då betalar skatt för. (Naturligtvis inkomst av kapital-slatt på banktillgångar). Men ett annat problem uppstår. Dina rättigheter hos svensk sjukvård, Försäkringskassan, osv försvinner - trots ditt svenska medborgarskap.

Inte enkelt.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2014-08-31, kl 03:41

FiratGunes

FiratGunes

Inlägg: 71

Hej,

Det är nog som Peter beskriver det. Om jag har förstått det rätt så är det skatten som du är ute efter att sänka! Då är det som Peter säger, att du måste officellt flytta till Turkiet, alternativt folkföra dig där, men du kan vara i Sverige för det. Så länge du är folkbokförd där så blir det som att du är i Sverige på semeter, vilket du får vara. Så detta med att bo och leva i Turkiet i 6 månader går och komma undan på det viset. Då du säger att du har dubbla medborgarskap så kan du väl folkbokföra dig hos någon kusin eller släkting i Turkiet som är ditt boende. Du bedriver sedan verksamheten varifrån du vill, du kan vara i Sverige hur mycket du vill om inte jag är helt ute och cycklar, eller vad säger du Peter? Det borde väl gå? Att man får vara i Sverige hur mycket man vill, man kan ju åka hit på "Semester". På så sätt tror jag att du inte gör någon beskattning i Sverige utav din verksamhet utan endast i Turkiet. Du betalar även ut lön till dig själv i Turkiet och skattar även på det i Turkiet, fast du är i Sverige och "Hälsar på".

Kanske är jag ute och cycklar, men i mitt huvud så går det ihop..Sen måste jag vara ärlig och säga att det bara är chansning och inte fakta. Jag har inte läst om reglwer, utan läst ditt inlägg och sedan Peters inlägg och tänkte att det borde gå och göra så...

Hälsningar
Firat.G

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2014-08-31, kl 13:40

PeterK

PeterK

Inlägg: 397

Citat från Skatteverket om att jobba utomlands men liknande regler för företagande:
Utomlands kortare tid än 6 månader
Då ska du betala skatt för din utlandsinkomst i Sverige, och din utländska skatt räknas av.


Och så om att flytta från Sverige skriver de:
Har du flyttat från Sverige?
Skatterätt och folkbokföring är två helt skilda regelverk med var sitt bosättningsbegrepp. Du kan behöva lämna inkomstdeklaration i Sverige även fast du inte längre bor eller vistas i landet.
Skatterättsliga bosättningsbegreppet vid utvandring
Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige. Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, skaredovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.
Om du flyttar ut från Sverige och är svensk medborgare eller har bott här i landet minst tio år ska du själv visa att du intelängre har väsentlig anknytning till Sverige. Detta gäller i fem år från utresedagen.

Omständigheter som har betydelse är bland annat om du:
+är svensk medborgare
+varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort
+vistas utomlands för studier eller hälsoskäl
+har en bostad i Sverige som är inrättad för åretruntbruk
+har din familj kvar i Sverige
+bedriver näringsverksamhet här i Sverige
+är ekonomiskt engagerad i Sverige genom att inneha tillgångar som, direkt eller indirekt, ger ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige
+har fastighet i Sverige.

Ovanstående är ingen uttömmande uppräkning. Det är exempel på vad man ser till när man bedömer om du efter utflyttning är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. I bedömningen av vad man kan kalla den skatterättsliga bosättningen väger Skatteverket samman alla kända omständigheter.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat