Först och främst gäller det att skilja på aktieägande och anställning. Reglerna om anställningstryggheten påverkas inte av huruvida någon äger aktier i bolaget eller inte utan det är reglerna i LAS som gäller. Däremot så gäller inte reglerna i LAS för någon i företagsledande ställning, vilket iofs ofta i mindre företag sammanfaller med ägandet men långt ifrån alltid. Det är alltså delägare 3:es reella inflytande över driften av företaget som styr hur uppsägningen går till, inte ägandet av bolaget.
Med ett scenario där delägare 3 intehar något inflytande över driften så är det reglerna i LAS som styr uppsägningen. Ni kan bara säga upp någon pga av arbetsbrist och har han varit anställd mer än 1 år så har han förtur till arbete igen under detta år om då behöver nyanställa. Uppsägningstiden varierar med ålder och fackligt avtal så det får ni kolla upp vad som gäller.
Scenario 2 där han har inflytande över driften finns inga regler som styr någonting. Ni kan säga upp idag och han får sluta i morgon. Huruvida han har ett reelt inflytande vet bara ni själva, men hade han haft det så hade det kanske inte varit en fråga ni behövt ställa om hur han kan sägas upp, då hade ni nog diskuterat sinsemellan.