Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

Vart ska man tillverka kläder?

Inlägg 1 av 10

2011-09-20, kl 17:33

Lidi

Lidi

Inlägg: 3

Vart ska man tillverka kläder?

Jag har tänkt att starta mitt eget företag och börja designa mina egna kläder. Men vart ska man tillverka kläderna? Har läst ganska mkt på sidan är och några säger att 100 exemplar av ett plagg är för lite att tillverkas i Kina. Hur mkt ska man då tillverka? Jag vill gärna börja lite smått för att se om iden går igenom.
Låt oss säga att jag hittar en bra tillverkare, och de kräver att man beställer minst 200 plagg. Tror ni att det går att man då delar upp de 200 plaggen, 50st byxor, 50st klänningar osv så man kommer upp på 200? Eller är det 200 av samma plag, alltså endast 200 exemplar av byxor?

Jag har en jacka som jag jätte gärna vill börja tillverka. Men vill börja tillverka 10st för att se om den är en hit eller inte. Vart är det billigast att tillverka den? Jackan ska vara gjord av skin imitation och mocka imitation. Om jag ska bara beställa 10st utav den är det smart att börja tillverka den då här i europa först och sen gå vidare till kina? Eller blir det lika dyrt att tillverka den?

För mig är det viktigaste att det är bra material och att jackan är gjord på ett bra sätt. Sen kräver jag inte att det ska vara super billigt att tillverka den.

Finns det någon bra och kände fabrik/tillverkare här i sverige eller europa som någon känner till?

Tack för hjälpen?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 10

2011-09-21, kl 10:44

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

hej
Har drivit fabrik i 5 år i Indien:
De flesta tillverkare tar inte beställningar under 1000 plagg per variant. Det beror bland annat på att det tar ca 200 plagg att få en produktionslinje att fungera. Och skall man få ekonomi i en produktion (sett ur fabrikens synpunkt) behöver man volymer. Kan man starta en produktion (tar tid och kostar pengar) och den sedan kan rulla på minst en vecka så är man nöjd. Men om man inte hinner igång med en produktion innan man skall byta plagg blir det mycket färre kläder per dag som kommer ut och då tjänar man inga pengar.

En annan aspekt är att det minsta tyg man kan köpa från en tygtillverkare oftast motsvarar ca 500 plagg. Och en tillverkare vill inte sitta med en massa resttyger man kanske inte kan använda. Man kan köpa in tyger från grossist men det är ofta dyrare (per meter), man har mindre koll på kvaliten på tyget och vill kunden ha mera senare kan man kanske inte få tag i det tyget igen.

Osv. Finns mer att säga men då blir detta inlägg jättelångt.

En annan aspekt är att tillverkning och trabnsport är mycket dyrare om man skall ha få exemplar. Omöjligt att kombinera "låga priser" med små mängder. Vissa kostnader är ju desamma oavsett mängden plagg och utslaget per plagg ...

200 plagg så som du beskriver det kallar tillverkarna för en provkollektion, inte en produktion. Och det tar man mycket mer betalt för.

Vad du kan göra är att finna en sömmerska som kan sy upp. Eller en liten fabrik men det är svårt av följande skäl: Duktiga fabriker tillverkar oftast stora mängder och är inte intreserade av små beställningar man inte tjänar penagar på. Små fabriker kan ta din beställning men är då oftast inte alls lika duktiga - dvs du måste kolla vad de gör, följa produktionen.

Notabelt att det är lättare att tillverka en liten mängd om det är t.ex. dyra klänningar i enfärgat siden med paljetter och brodderier än en vanig T-tröja.

Allt är möjligt, men skall du starta med 100 eller 200 plagg bör du använda dig av en eller ett par sömmerskor och inte en fabrik. Och senare när du får volym gå över till fabrik. Sömmerskor gör hela plagg. I en fabrik gör olika anställda olika delar av plagget. En syr ärmen en annan syr in etiketten i nacken, osv. Så det är helt olika system.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 10

2011-09-21, kl 12:25

Lidi

Lidi

Inlägg: 3

okej, då förstår jag. Så man kan bara göra t ex. 1000st jackor i samma färg samma storlek? Man kan inte ens dela upp de 1000stycken på storlekar? Hur mycket tror du 1000st mocka imiterad jackor med två st färger skulle kosta? Hur mycket skulle ditt företag ta? Och om man lägger till tullavgifter och alla andra extra avgifter som kan tillkomma, tror du man överstiger 100 000kr? Och kan man förstår få ett prov exempel gjort så man ser exakt hur de kommer att tillverka jackan? Självklart förstår jag att det kan bli dyrt att tillverka bara en, men det kan vara värt det för då får man se exakt hur de kommer att se upp den. Jag är väldigt säker på min grej och vet att det kommer gå bra. Vill bara veta ungefärliga kostnader.

Tack för att du svara så snabbt =)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 10

2011-09-21, kl 13:00

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Jag har haft priser från ca 6 kronor (snuttefilt baby) till över 600 kronor (exklusiva klänningar). Vanligaste priset runt 30 kronor per plagg. Man måste veta ALLT innan man vet priset. Vi har gjort jackor för mellan 30:- och 130:- men har ingen aning om vad din skulle kosta utan alla fakta.

Transporten är olika med båt och flyg. Ganska billigt med båt men tar upp till 2 månader längre.

Intullning brukar ligga på 12% i tull men 9.6% med GSP certifikat från Indien. men varierar med typ av plagg och material mellan 0% och 22%. Moms tillkommer vid intullningen.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 10

2011-09-21, kl 13:08

Lidi

Lidi

Inlägg: 3

okej. Men om du skulle få lite mer information om jackan som jag vill ha tillverkad. Finns det någon chans att din fabrik skulle kunna tillverka den åt mig? Finns det någon möjlghet att följa tillverkningen genom skype eller online chattning med dig och titta på tyger och material till jackan?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 10

2011-09-21, kl 13:54

username

Björn
Hultin

Inlägg: 14

Hej LIDI,

Jag har varit bosatt och producerat kläder i egen fabrik i Turkiet i 14år.
Jag hjälper dig gärna med att komma igång.
Vi kan producera från 50plagg/modell.

Sänd gärna mer info och kontaktdata till [email protected]


Mvh
Björn

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 10

2011-09-21, kl 13:58

username

Björn
Hultin

Inlägg: 14

Titta även in på http://www.patternstyler.com eller sök på "Patternstyler" på YouTube eller Facebook, så kan du ta del av vår designmjukvara, vilken automatiskt genererar kompletta produktionsunderlag med mått, tillskärningsmönster mm.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 10

2011-09-21, kl 14:05

username

Björn
Hultin

Inlägg: 14

Antal plagg som behöver produceras begränsas framförallt av den minsta mängden material som måste beställas samt infärgningsbegränsningar härför.

Ex: Med tyg räknar man i löpmeter. Dvs. om 500m är minsta order i ett speciellt material och färg och tygåtgången i ett plagg är ca. 2m blir minsta kvantitet 250plagg. (500m/2m=250plagg).

Utöver detta så spelar även tillgång på accessoirer och deras pris in på minikvantiteten.

Vi har utbildat i design, produktionsteknik under många år och bistår dig gärna så du kommer in "rätt" från början och sparar tid, samt undviker problem.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 10

2011-09-21, kl 17:51

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Du kan maila för mer info. Eller fylla i:
http://dragonstarpro.co.uk/FormPages/FROtherGarments.htm

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 10

2013-01-10, kl 14:35

Mala72

Mala72

Inlägg: 1

Hej Per.
Läste ditt svar om tillverkning av kläder.
Jag skulle jättegärna vilja komma i kontakt med dig då jag går i samma tankar, att tillverka en serie kläder. Jag har själv erfarenhet av handel med Indien då jag importerat inredning där ifrån.
Tacksam för lite handfasta tips om vart jag kan vända mig.
God fortsättning
MVH Malin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat