Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Affärsidéer

Resaturang med utlandskänsla

Inlägg 1 av 3

2006-12-02, kl 09:24

username

Medlem
#45308

Inlägg: 4

Resaturang med utlandskänsla

Hej! Jag är en kille som har många funderingar på att starta en restaurang. Just nu jobbar jag som habass inom handikapp omsorgen men har på senare tid blivit less på jobbet. Jag jourar ganska många ggr i månaden på jobbet och varenda gång funderar jag på att hur skulle det vara med en egen verksamhet?
Jag har en pojke som är 6 månader och ett hus som nyss blivit köpt så jag känner mig ganska rädd att försätta min familj i en ekonomisk kris.

Ja, min idé har varit att starta en restaurang men det ska var en exotisk med utlandskänsla. Jag har varit utomland en del och sist gången var jag i brasilien. Där grillar man väldigt mycket kött och grönsaker mm. Min ide är att starta en grillrestaurang där folk kan komma och äta grillat kött och samtidigt få den känslan att man är utomlands, självklart ska det ingå många andra rätter men som utgångs punk ska det vara att komma in och känna lukten av grillat och minnerna från man sist var utomlands. Inredningen ska vara med mycket palmer och växter kanske ett akvarium med salsa musik eller samba i bakgrunden. Har man tur så kanske man kan få till en liten dansgolv där folk får röra på sig en stund. Billigt mat och och dryck prioriterar jag först och främst. Jag tycker man ska kunna gå ifrån jobbet en stund och lunga ner nerverna och äta en god lunch som man har råd med. En annan ide som jag har haft är att man kanske kan ha en grill hörna där folk kan kolla på när man lagar deras mat och dem får bestämma hur de vill ha det. Det är väl ungefär det jag har funderat på men det finns säkert mycket mer att fylla på med men i det stora hela är det ajg funderar på. Vad tror ni om idén?
Ge mig lite synpunkter..

Mvh Jojje

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2006-12-31, kl 04:09

christos

christos

Inlägg: 2

Jojje !

Jag vill inte göra dig besviken, men det du nämner i din företagsplan är kommer inte att hålla.
Sverige är ett bortskämd land vad det beträffar restauranger, det räcker inte med att ha åkt någonstans och inspirerats av en matkultur, det räcker inte ens att besöka en restaurang dagligen som gäst för att kunna uppfatta hur en restaurang skall bedrivas.

Kompanjoner du inte har sett arbeta utan bara prata om de stora ideerna och planerna skall du undvika.

Mitt tips !

Sök jobb extra i köket på en restaurang, inte föränn då kan du börja finslipa tankarna om egen verksamhet och villka fallgropar som finns, man måste börja någonstans och definitivt inte med att öpnna eget innan man har fått skinn på näsan i minst två år på fältet.

Lycka Till !

P.S Du nämner inte i villken stad den tilltänkta restaurangen skall drivas, det är minst lika viktigt, övrig utbud i staden m.m

Crille
(Verksam krögare sedan 18 år tbx)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2006-12-31, kl 16:07

username

Mathias
Olsson

Inlägg: 122

Inte alls insatt i restaurangbranschen kan jag börja med. Men skulle
jag varit dig Jojje skulle jag funderat på vilka som ska vara med på
ditt affärsteam, i din styrelse. För ska du göra det här bör du göra
det stort i affärsplanen från start. Investerare gillar väldigt sällan
små planer. Små planer innebär noll kronor att hämta dessutom är risken
stor ifall allt hänger på en kille som inte heller har erfarenheten av
branschen. Ta denna kritik rätt nu, Jojje.



Med stort menar jag: AB struktur, styrelse med spridd expertkompetens
(väl undersökta ledamöter krävs), franchising modell så du kan finna
generalagenter i andra länder som kan köpa in sig i en licens och som
står ansvariga för sitt lands expansion.



Sen bör du räkna in PR och reklam i kostnaderna också. För syns du
inte, blir det svårt att existera längre än någon månad. Branschen är
omtalat svår att existera i.



Många gör fel när de startar upp något. Och det felet är att de satsar
på att vara små. Ska du satsa bör du satsa stort. Det gör dig både mer
känd för din passion (din restaurang idé), samt att du kan tjäna
extremt mycket mera pengar. Dessutom underlättar ju aldrig aldrig ett
känt varumärke saken när man vill expandera heller. Gör det enkelt för
dig själv.



Men det kostar pengar brukar då vara orsaken till varför man ratar en
idé. Har man inte pengar själv finns det investerare som har.
Investerare existerar för att investera sina pengar i lovande objekt.
Med rätt management/styrelse och en vettig idé ska det inte vara
särskilt omöjligt att hitta en/flera investerare som stödjer dig. Men
utan kompetensen och den planerade affärsplanen + PR planen som
fungerar som marknadsplan så faller det högst troligen bara där.



Gå in på min sida här på startaeget.se och sänd mig ett privat
meddelande. Bara tryck på mitt namn här på detta inlägget jag gjort och
sänd ett "privat meddelande" så kan vi se hur vi kan göra. Självfallet
skriver jag under en sekretesshandling innan närmare information ges.
Man ska inte sprida affärsidéer för brett:). Ta betalt för de istället
i så fall;).



Hoppas på ett intresserat gensvar!



Mvh

Mathias Olsson

Inläggets betyg
Svara Svara med citat