Det beror på dina egna rutiner, hur mycket jobb du vill lägga ner, hur mycket olika produkter du säljer, din omsättning och vilka system du har.
Bokar du allt som inköp när köper dina varor så blir det en kostnad då och när du sedan inventerar ditt lager på bokslutsdagen så bokför du in värdet i lagret och krediterar då varuinköpet motsvarande lagervärdet. Vill du ha bättre kontroll på ditt resultat så gör du en sådan inventering oftare men det är då helt och hållet ditt eget val om intervall. Du måste då ställa arbetsinsatsen med inventeringen mot din önskan om att följa resultatet noga, det är det jag menar med hur många produkter du har i lager och hur många olika artiklar.
Vill du istället bokföra allt som lager vid inköpet så går det också bra men för att det då ska fungera smidigt så innebär det att du måste ha bra bokföringsprogram med lagerfuntioner. Varje gång du säljer en produkt måste du komma ihåg att inte bara bokföra själva försäljningen utan också att föra varan ut från lager till inköpspriset och kostnadsföra den istället.
Hur du än gör med lagerbokföringen så är det inget som du behöver fundera på i samband med att undvika att AK blir mindre än 50%. Det är riktigt att det egna kapitalet inte får understiga 50% av ditt AK men det är inget du kan se direkt i den löpande bokföringen. För att veta om så är fallet måste du göra ett bokslut med periodiseringar, avskrivningar, lagervärderingar och resultatuppbokning och i samband med det kommer du ändå att värdera ditt lager till det värdet det har oavsett om du från början bokat det som kostnad eller som lager.