Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Soliditet /Kassalikviditet ??

Inlägg 1 av 3

2006-05-19, kl 11:35

username

Nicklas
Runelid

Inlägg: 18

Soliditet /Kassalikviditet ??

Hej!

Tar ibland kreditupplysningar på företag jag ska göra affärer med. Då tittar jag endast på omsättning och ev. anmärkningar.

Men man får ju även uppgifter på kassalikviditet, soliditet.
Det sista företaget som ville köpa mina tjänster hade ungefär följande resultat.

Oms. 5,7 Milj
Res. efter finansnetto: -600T
AK: 700T
Eget kapital: -1.2 Milj
Kassalikv. 16%
Soliditet: -168%

Vidare stog att likvidationsplikt förelåg samt att kontrollbalansräkning ej hade upprättats ännu.

Är detta företag ute på hal is eller är detta vanligt resultat för ett AB.

Finns det nått "mått"( mellan tummen och pekfingret) för hur många % ett sunt företag ska ha i kassalikviditet samt soliditet. Jättetacksam för svar.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2006-05-19, kl 19:22

username

Johan

Inlägg: 121

kassalikviditet = likviditeten i företaget. Detta företag har en likviditet på 16%

soliditeten anger hur stor del av det totala kapitalet som är eget kapital. -168% är jättedåligt. Skulle gissa att företaget har stora svårigheter med att betala sina skulder.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2006-05-19, kl 21:43

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Kassalikviditeten är ett mått som visar bolagets betalningsförmåga på kort sikt och soliditeten visar samma förmåga men på lång sikt. Här är ett bolag med stora betalningsproblem på kort sikt men ännu svårare om man ser det på längre sikt.

Kassalikviditet är ett tal som visar förhållandet mellan företagets kortfristiga skulder och omsättningstillgångar. Om man ska försöka förklara det lite utförligare så är omsättningstillgångar sådana tillgångar somk du har i företaget och relativt snabbt kan omvandla till kontanter. Det är bl.a pengar på banken, kundfordringar, fordringar som ska betalas inom ett år, pågående arbeten, aktier mm. De kortfristiga skulderna är skulder som ska betalas inom ett år, ex leverantörer, skatter, sociala avgifter mm. Om kassalikviditeten är 100% innebär det att man har exakt så stora omsättningstillgångar att det räcker att betala de kortfristiga skulderna. Problemet där kan då vara att kundfordringarna förfaller till betalning senare än leverantörsskulderna skulle vara betalda. För att därför vara likviditetsmässigt säker på att alltid kunna betala sina skulder måste alltså kassalikviditeten vara mer än 100%. I ditt fall med bara 16% kassalikviditet innebär det att bolaget inte har så mycket omsättningstillgångar att de räcker att betala de kortfristiga skulderna. För att kunna göra det måste man låna pengar eller sälja anläggningstillgångar.
Bolaget har också ett helt förbrukat AK och dessutom tom ett negativt kapital på 500 tusen kr. Det är detta som visar sig i soliditeten som är minus, den måste iallafall vara + för att bolaget ska vara sunt fungerande. Utan att se uppgifter från ttidigare år eller fler värden för detta år är det svårt att uttala sig pm vad detta beror på. Har det gått dåligt för bolaget undr en längre tid eller har det hänt något speciellt detta år? Vad man kan se här är iallafall att man lyckats med bedriften att få en förlust som motsvarar 10% av årets omsättning vilket inte är dåligt med tanke på den låga omsättningen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat