Kassalikviditeten är ett mått som visar bolagets betalningsförmåga på kort sikt och soliditeten visar samma förmåga men på lång sikt. Här är ett bolag med stora betalningsproblem på kort sikt men ännu svårare om man ser det på längre sikt.
Kassalikviditet är ett tal som visar förhållandet mellan företagets kortfristiga skulder och omsättningstillgångar. Om man ska försöka förklara det lite utförligare så är omsättningstillgångar sådana tillgångar somk du har i företaget och relativt snabbt kan omvandla till kontanter. Det är bl.a pengar på banken, kundfordringar, fordringar som ska betalas inom ett år, pågående arbeten, aktier mm. De kortfristiga skulderna är skulder som ska betalas inom ett år, ex leverantörer, skatter, sociala avgifter mm. Om kassalikviditeten är 100% innebär det att man har exakt så stora omsättningstillgångar att det räcker att betala de kortfristiga skulderna. Problemet där kan då vara att kundfordringarna förfaller till betalning senare än leverantörsskulderna skulle vara betalda. För att därför vara likviditetsmässigt säker på att alltid kunna betala sina skulder måste alltså kassalikviditeten vara mer än 100%. I ditt fall med bara 16% kassalikviditet innebär det att bolaget inte har så mycket omsättningstillgångar att de räcker att betala de kortfristiga skulderna. För att kunna göra det måste man låna pengar eller sälja anläggningstillgångar.
Bolaget har också ett helt förbrukat AK och dessutom tom ett negativt kapital på 500 tusen kr. Det är detta som visar sig i soliditeten som är minus, den måste iallafall vara + för att bolaget ska vara sunt fungerande. Utan att se uppgifter från ttidigare år eller fler värden för detta år är det svårt att uttala sig pm vad detta beror på. Har det gått dåligt för bolaget undr en längre tid eller har det hänt något speciellt detta år? Vad man kan se här är iallafall att man lyckats med bedriften att få en förlust som motsvarar 10% av årets omsättning vilket inte är dåligt med tanke på den låga omsättningen.