Inlägg 1 av 3
2005-10-06, kl 14:09
Konferens om entreprenörskap och utbildning 19/10!
Varför startar så få akademiker eget företag?
Sett till regeringens mål att 50 procent att Sveriges unga under 25 år ska studera vid högskola/universitet är det ett stort problem att skolorna fortsätter forma ekonomstudenter till blivande tjänstemän istället för att inspirera dem att våga satsa och gå sin egen väg. Idag kan man som student gå genom sin studietid utan att skolorna knappt berör entreprenörskap som ett alternativ till fast anställning. Resultatet av detta upplägg är att högutbildade ser egenföretagande som något avlägset, men även att det blir en avsaknad av entreprenöriellt tänkande och innovationsförmåga inom storföretag.
I Företagsbarometern 2005, gjord av Unviersum Communications, kan man läsa att det karriärmål som 12,76 procent av landets ekonomstudenter hoppas uppnå inom de tre första åren efter examen är att starta eget företag. Trots denna höga siffra visar Global Entrepreneurship Monitor (GEM) att knappt 4 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är involverad i entreprenöriella aktiviteter.
För att uppmärksamma detta problem har SERO, Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, valt temat ”Civilekonom av egen kraft” till årets upplaga av sin årliga utbildningskonferens, Den Framtida Civilekonomen. Temat innefattar områden såsom entreprenörskap, entreprenöriellt tänkande, drivkraft och engagemang. Under dagen kommer detta ämne att behandlas under bland annat dessa punkter:
• Svenska akademiker = usla entreprenörer?
• Entreprenör i Sverige – går det?
• Entreprenörskap – Nej tack!
Bland talare och debattörer återfinns bland annat Staffan Salén, VD i familjerederiet Salénia och före detta informationsdirektör på Föreningssparbanken, Mathias P. Plank, grundare/VD för Sidewalk Express, Mattias Miksche, grundare/VD för Boxman, Peter Danielsson (m), riksdagsledamot Utbildningsutskottet och Johan Carlstedt, ansvarig för entreprenörskap och nyföretagande på Svenskt Näringsliv. Moderator under dagen är Magnus Aronsson, VD för ESBRI (Institutet för entreprenörskaps- och småföretagarforskning).
Datum: onsdag 19 oktober
Tid: 09:30-17.00
Plats: Södertörns högskola
Pris: Företag 495 kr, Organisation 345 kr, Student 80 kr
Anmälan: www.sero.nu/dfc
För fullständigt program och ytterligare information, besök www.sero.nu/dfc
VÄLKOMNA!!!
SERO är en ideell paraplyorganisation för 22 ekonomföreningar som företräder cirka 22 000 av Sveriges ekonomstudenter. Syftet är att främja erfarenhetsutbyte, näringslivskontakter och påverka den svenska ekonomutbildningen. SERO har funnits sedan 1975 och är en partipolitiskt och religiöst obunden studentorganisation.
Svara Svara med citat