Gränsen för att betala arbetsgivaravgifter går vid 1000 per år. Du kan alltså betala 999 till någon utan att behöva betala arbetsgivaravgifter, MEN om du skulle komma upp i 1000 så är det avgifter från 1:a kronan. Exempelvis så betalar du 500 kr i mars till någon = inga avgifter. I september jobbar han igen och får då också 500 kr. I det läget har han fått 1000 under året och du ska alltså betala avgifter för hela beloppet nu.
Inkomster ska alltid skattas men däremot finns det är grundavdrag på 16.000 som i praktiken gör inkomster upp till det beloppet skattefria. Om du med extrainkomst menar att någon som ex går och läser jobbar lite extra vid sidan av studierna kan man alltså säga att gränsen för att skatta extrainkomsten ligger på dessa 16.000. Någon som har ett annat arbete och gör detta extra vid sidan av sitt ordinarie arbete slipper däremot inte skatt på detta.
Menar du att du skulle ta ut så mycket mer i lön att du skulle kunna skatta för det själv och sedan av dina nettopengar betala in skatten för de som arbetat åt dig?? Det finns det väl inget att tjäna på. Dessutom så skulle det nog ändå anses att även detta var lön till din personal då grunden för utbetalningen är en prestation de utfört åt ditt företag.