Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Övertagande av Aktiebolag

Inlägg 1 av 6

2005-08-24, kl 15:05

username

Tina
Jakobsson

Inlägg: 2

Övertagande av Aktiebolag

Hej!
Jag har planer på att ta över en garnaffär i min stad. Hon som äger den idag driver ett aktiebolag. Kan man överta ett sådant? Kan man i så fall byta namn på det? Jag ska gå en starta-eget-kurs snart och efter att ha kikat på den här siten inser jag att det är mycket att lära...

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 6

2005-08-25, kl 00:11

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Om hon som äger garnaffären driver den i AB-form så är det inte hon som äger affären utan det gör hennes bolag. Det kanske verkar konstigt men det är väldigt viktigt att förstå skillnaderna mellan vem som egentligen äger vad, i synnerhet när man tänker överta en rörelse.
Hon som driver affären idag äger aktier i ett bolag som i sin tur äger en affär. Ägaren är anställd av bolaget för att driva verksamheten och sitter då säkert också i styrelsen och är genom styrelseuppdraget ansvarig för att bolaget "sköter sig", bla betalr skatter och avgifter i tid och att bokföringen sköts.
Om du ska överta affären kan du göra på två sätt. Endera köper du hennes aktier och så blir det du som äger bolaget som äger butiken. Det är nu du som väljer vem som ska sitta i styrelsen, och kan anställa dig själv i bolaget. Bolaget dvs affären påverkas inte alls av vem som äger bolaget utan verksamheten rullar på som vanligt, avtal gäller ex kan du inte säga upp anställda bara för att du blir ny ägare. Alla avtal och åtaganden är gjorda av bolaget och deras skulder och fordringar "ärver" en ny ägare.
Ett annat sätt att göra är att starta ett nytt eget bolag som inte är belastat av gamla åtaganden. Det nya bolaget köper sedan rörelsen av det gamla bolaget.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 6

2005-08-25, kl 21:56

Pär Abrahamsson

Pär Abrahamsson

Inlägg: 45

Karinj:s svar är mycket bra men jag vill bara skjuta in en variant till, nämligen att det finns situationer där det är billigare att FÖRST starta ett eget aktiebolag och sedan låta detta aktiebolag köpa det aktiebolag som du vill köpa i de fall du måste låna stora belopp för att ha råd med köpet.

Anledningen är att du annars måste låna (och betala lånet och räntorna) med privata, beskattade medel. Genom att skapa ett "Holdingbolag" som står för lånet så kan du istället betala lånet med aktieutdelning från verksamhetsbolaget.

Och: - Är du osäker på upplägg och vad olika saker betyder och vad de har för konsekvenser så tag för sjutton hjälp av bra rådgivare. Det är normalt allt för mycket pengar på spel för att det ska vara en bra idé att "chansa" på att man förstått allt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 6

2005-08-29, kl 12:47

username

Tina
Jakobsson

Inlägg: 2

Tack så jättemycket för båda svaren! Som sagt, det är mycket att lära... Några frågor till:
Vem vänder man sig till för en värdering och är det i så fall aktiebolaget eller affären som ska värderas?
Var hittar man bra rådgivare?
Går det att byta namn på aktiebolaget och affären eller bara det ena eller det andra?
/Tina

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 6

2005-08-29, kl 15:05

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Om det är aktiebolaget eller affären beror på vad det är du tänker köpa. Ska du köpa bolaget så är det det som ska värderas och i den värderingen så kommer naturligtvis affären att ingå. Med då tittar man också på bolagets andra skulder och tillgångar förutom just det direkta goodwill-värdet av butiken och dess lager.
Det bästa att vända sig till är kanske den revisor du kommer att ha i bolaget efter du köpt det såvida du inte tänker använda dig av samma revisor som nuvarande ägare har. Ska du göra det så är det bättre att be någon annan revisor eller en affärsjurist att titta på det. Det finns också redovisningskonsulter som kan hjälpa till med en värdering men då gäller det att det verkligen är en redovisningskonsult och inte "någon som sköter bokföringen".
Du kan byta namn på bolaget samtidigt som du byter styrelse i samband med köpet. Det är bara att hålla en bolagstämma och ändra i bolagsordningen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 6

2005-09-03, kl 21:00

Pär Abrahamsson

Pär Abrahamsson

Inlägg: 45

"Var hittar man bra rådgivare?" Ja, det är det som är tricket. Redovisningskonsulter, affärsjurister och liknande är ett spår, de är ju dock oftast generalister. Vissa företagsförmedlingar är specialiserade på butiker, kanske kan man hitta något där? Möjligen har Svensk Handel eller Köpmannaförbundet kontakter som man kan låna? Jag vet inte heller riktigt vilken situation du sitter i, är ni skapligt överens om prisnivåer och att det är du som ska köpa (i så fall så bör man ju rätt enkelt kunna kommer överens om vilken värderingsprincip som ska gälla och då skulle i alla fall jag kunna tänka mig att ni kan ha en gemensam rådgivare / värderare) eller är ni i någon budgivnings-/förhandlingsprocess där du och säljaren har helt olika intressen (i så fall så ska ju DU se till att DU väljer rådgivare som till hundra procent står på DIN sida och inget annat).

Det var ett tag sedan jag själv pysslade med detaljhandel men ett par klassiska fallgropar har du här, kolla upp dem eller låt någon kolla upp dem åt dig:

- Hur ser hyreskontraktet ut och vad finns det för ev. planer för fastigheten? Är det ett förstahandshyreskontrakt? Hur länge gäller det? Finns det anledning att anta att det kommer kostnadshöjande renoveringar? Fallgroparna här är många, allt ifrån att man betalar höga goodwillvärden för en butik vars hyreskontrakt snart går ut och där värden inte alls har för avsikt att förlänga till att säljaren vet om att det kommer en renovering och att rörelsen kan komma att bli olönsam med en högre hyra och att detta är anledningen till försäljningen.

- Ingår butiken i någon kedja? Måste i så fall undersökas hur det avtalet ser ut. Ibland handlar det om kedjor som samägs av privata butiksägare, ibland är det franschisingupplägg och i de fallen har man t ex ofta hård knytning till butiksägarens person även om verksamheten drivs i aktiebolagsform (man brukar prata om beslutande inflytande över aktiebolaget och att det ska vara en viss person som har det för att franschisingavtalet ska fortsätta gälla) och i dessa fall kan man hamna i en förhandlingssituation med kedjan som inte alltid är lätt att lösa.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat