Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Varför bilda företag som "förvaltar värdepapper"

Inlägg 1 av 3

2005-08-03, kl 18:22

username

Peter
Fransson

Inlägg: 10

Varför bilda företag som "förvaltar värdepapper"

Såg idag en "nya företag"-annons i tidnngen om en kioskägare som även startat "Kalles Tips och Toto Förvaltnings AB"... Verksamhet: Förvalta aktier och andra värdepapper.

Vad kan anledningen vara att man väljer att göra så? Vilka är fördelarna med att låta ett särskilt bolag förvalta sina pengar?

Den okunnige diversearbetaren

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2005-08-25, kl 22:03

Pär Abrahamsson

Pär Abrahamsson

Inlägg: 45

I det där fallet är det sannolikt en del av förvärv eller försäljning. Vid förvärv kan man tjäna pengar genom att bilda ett AB som i sin tur lånar pengar för att köpa den rörelse som man vill komma över. Då slipper man betala räntor och amorteringar med privata, beskattade pengar. Ett annat exempel är när man vill sälja sin rörelse. Om man driver ett företag som man äger själv (eller tillsammans med några få andra ägare) så ska en stor del av försäljningsintäkten tas upp som inkomst av tjänst (med hög beskattning) men om man istället låter ett AB sälja rörelsen så har man en mer gynnsam skattesituation (men man har å andra sidan inte tillgång till pengarna privat).

Det finns naturligtvis också företag som faktiskt aktivt har som affärsidé att förvalta pengar men dessa torde vara färre än de som skapas för att uppnå någon av de två ovanstående effekterna.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2005-08-25, kl 22:13

username

Peter
Fransson

Inlägg: 10

I see. Tack!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat