1 På samma blankett som man ansöker om F-skatt och momsregistrering. Du kan ladda ner blanketten på Skatteverkets hemsida.
2 I LAS står det precis vad avtalet ska innehålla. Det är förrutom arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag och var arbetsplatsen är belägen. Det ska även innehålla arbetsuppgifter, yrkesbenämning eller tjänstetitel, om anställningen gäller tills vidare eller för begränsad tid eller om den är en provanställning och vilka uppsägningstider som gäller alt när ex ett vikariet tar slut. Att lönen står med känns väl rätt självklart men det ska också framgå om man har andra löneförmåner och hur ofta lönen skall betalas ut.
Längden på arbetstagarens betalda semester och längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka.
Samt slutligen vilket kollektivavtal du har eller om du kommer att följa reglerna i något avtal även om du inte är knuten till det avtalsmässigt.
3 Du har säkert själv fått kontrolluppgifter från arbetsgivare på din lön under året. Det är en kopia av denna som man som arbetsgivare också skickar in till SKM. Kontrolluppgifterna för lönen 2005 ska vara inskickade innan 31/1 2006.
4 Att svara på frågor om semesterersättningen, hur den exakt fungerar, skulle ta upp aldeles för mycket plats. Man måste iallafall skilja på rätten till semesterersättning och rätten till betald semesterledighet. Sedan beror det lite på om man fäljer reglerna i lagen eller i någit kollektivavtal men generellt kan man säga att semesterersättningen är 12-13% av intjänad lön för kollektivanställda (som bara har lön när de arbetar dvs 11 månader om året) medan den är 5,6% av månadslönen per semesterdag för tjänstemän eller 0,8% av månadslönen i extra ersättning om man inte gör avdrag för de lediga dagarna från grundlönen.
5 Nej, det finns inga minimilöner i Sverige såvida du inte är bunden av ett kollektivavtal.