Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Extra kortavgift

Inlägg 1 av 4

2005-05-16, kl 10:58

username

Peter
Niklasson

Inlägg: 19

Extra kortavgift

Kiosker, restauranger och liknande brukar ofta ta ut en extra kortavgift på några kronor om en kund handlar under ett eget bestämmt belopp. Är detta egentligen lagligt ? Finns det någon sida på nätet där det finns beslut att läsa att det isåfall är olagligt. Hälsningar Peter

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2005-05-16, kl 12:43

username

Anders
Tjernström

Inlägg: 8

Det är inte olagligt att ta ut en avgift vid betalning med kort. Konkurrensverket är den myndighet som har hand om dessa frågor och de har även behandlat ämnet men inte beslutat något. Det kostar annars mycket för den enskilde säljaren att tillhandaha kortapparaten. Hyra och kostnad för överföring mellan konton blir dyrt. b la är köp under 100 kr med kort en ren förlust affär för en säljare som inte tar ut avgift. Jag är inte helt säker men man räknar nästan med att det kostar 7kr för säljaren i de fallen per kort. Det är i alla fall vad jag vet om kortavgift.

Prata med konkurrensverket om du vill veta mer!

Anders // Jur. Örebro

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2005-05-16, kl 14:19

username

Peter
Niklasson

Inlägg: 19



Inlägg 4 av 4

2005-05-16, kl 15:11

username

Anders
Tjernström

Inlägg: 8

Precis! reglerna ger bankerna möjlighet att införa det i sina avtal med "butiken" OM det står i avtalet med butiken att butiken inte får ta ut avgift så kan banken kräva av säljaren att han/hon slutar ta ut avgift. De butiker som idag redan har avtal omfattas inte av detta alltså.

Vi har själv en butik som inte är omfattad av de reglerna. NDR som det heter eftersom det inte finns med i avtalet.

Om Din bank vill återinföra NDR i inlösenavtalet med Din butik ska Du alltid säga nej! Åberopa att det handlar om en inblandning från bankens sida i butikens frihet att självständigt på en fri marknad sätta sina priser.

Om banken kvarhåller sin ståndpunkt att införa NDR och butiken vägrar kan banken säga upp inlösenavtalet. Det betyder att butiken inte längre kan ta emot kontokort för betalning.

Om NDR återinförs i avtalet men butiken fortsätter att ta ut avgift av kortkund kan banken eventuellt åberopa NDR i gällande avtal och därmed kräva att butiken slutar att ta ut avgifter eller om inte så sker kan avtalet om kortinlösen sägas upp av banken
______________________________

Så kolla avtalet med banken först!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat