Textstorlek

Skriv ut

Saker företagaren bör tänka på i val av kreditkort

Ekonomi & Bokföring

Att som företagare använda kreditkort har ett flertal fördelar. Främst handlar det om att samla många småinköp på en och samma faktura vilket därmed minskar kostnaden för fakturahantering och ökar kontrollen på vad som köpts in, och av vem.

Till stor del har kreditkorten som är anpassade för företag samma funktioner och fördelar som kreditkort för privatpersoner. Samtidigt finns det några specifika punkter som skiljer dem åt. Men oavsett så finns det stora summor att spara på att jämföra kortens fördelar innan val av kreditkort sker.

Skräddarsy inköpsmöjligheter
Ska alla anställda ha ett varsitt kreditkort kan det vara en trygghet att låsa vissa av dessa att enbart gälla för en viss vara eller tjänst. Bensinbolagens kreditkort kan exempelvis spärras så att de enbart kan användas för inköp av diesel. Genom att anpassa korten utifrån kreditgräns och inköpsmöjligheter skapas både en trygghet och tydlighet.

Förlängd kredit
Ett kreditkort har som standard en kredit på 50-60 dagar. Men många gånger går det att, mot en mindre avgift, få längre kredit. För företag som lätt hamnar i likviditetsproblem är detta en smidig väg att gå för att kunna avvakta med vissa betalningar utan att det för den skull tillkommer någon ränteavgift.

Om kreditkortet kommer att användas som en flexibel kredit är detta en punkt som man som företagare bör titta lite extra på.

Resefördelar
Ett kreditkort har i regel vissa resefördelar. Grunden är flera reseförsäkringar med ex. avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar. Men vissa ger även kortägaren möjlighet att besöka flygplanslounger över hela världen. En skön oas på en hektisk flygplats. Gällande lounger finns det kort som ger tillgång (men där varje besök kostar pengar) och de kort som har obegränsat antal fria besök.

Även när det kommer till reseförsäkringen så skiljer de sig åt. Vissa gäller enbart för kortägaren medan andra kreditkort har en reseförsäkring som även täcker för exempelvis familjemedlemmar.

Resekostnader
De som reser mycket utomlands bör även se över vilka kostnader som kortet kan skapa vid en utlandsvistelse. Utöver valutapåslag på någon procent har många kort en uttagsavgift på 30-40kr. Behöver flera kontantuttag ske eller om kortet kommer att användas på större summor kan dessa kostnader bli relativt stora. I dessa fall är det bra att välja kort helt utan dessa avgifter.

Rabatter och bonus
Alla kreditkort har rabattsystem och samarbeten med andra företag som ger fördelaktiga erbjudanden. Detta är en punkt som bör väga mycket tungt i val av kreditkort. De företag som ser över sitt inköpsmönster kan nämligen spara relativt stora summor. Så kallade bensinkort ger rabatt på allt som köps in på dessa bensinstationer vilket skapar lägre kostnader för drivmedel. För vissa företag kan det vara viktigare att få rabatter och bonus på livsmedel eller att få rabatter på hotellövernattningar med mera.


Källa: Consector.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord