Hur man väljer lastbilsdäck för företagsbehov

Textstorlek

Skriv ut

Hur man väljer lastbilsdäck för företagsbehov

Näringsliv

Allt fler transportbolag inser vikten av att välja rätt däck till sina fordon, inte bara för miljöns skull utan rätt däck er även bättre ekonomi. Att välja rätt däck för lastbilar är dock inte fullt lika lätt som att välja däck för bilar. Lastbilar har olika axlar och det finns däck som är gjorda speciellt för bakaxeln eller drivaxeln.

Till exempel monteras dubbade vinterdäck alltid på drivaxeln. Så förutom att man måste veta dimensionerna på däcken, måste man vara uppmärksam på att det lastbilsdäck man väljer passar för den axel det är avsett för. Idag är det lättast att få en fullständig överblick över dina alternativ genom att shoppa på nätet. Det finns många däckhandlare online, bland annat Däck Guru och Giga Däck. Dessa butiker erbjuder också möjlighet att boka tid för montering direkt hos en monteringspartner nära dig.

Lastbilens användningsområde av avgörande betydelse
Den absolut första fråga man dock måste ställa innan man köper C-däck är hur man använder sin lastbil. Hur tungt kommer lastbilen att vara lastad, vilka väglag kommer man att köra på och under vilka förhållanden? Kör man en lätt lastad lastbil i stadstrafik krävs andra slags däck än om man kör tungt lastat och långt på växlande underlag. Man vill hitta ett slitstarkt däck som ger kort bromssträcka, komfortabel hantering och låg miljöpåverkan. Låg bränsleförbrukning är också något som särskilt företag vill titta extra noga på eftersom bränslekostnad alltid är en tung post för företag som använder lastbilar och andra fordon. Man vill ha ett lågt rullmotstånd, så ett särskilt s.k. LRR (Low Rolling Resistance) däck kan vara ett bra alternativ.

Säkerhet är naturligtvis också av avgörande betydelse, så se till att du har ett bra mönsterdjup särskilt om du avser att köra odubbat på vinterväglag. Notera att vissa länder överhuvudtaget inte tillåter dubbdäck. Ett lastbilsdäck ska ha ett minimalt mönsterdjup på 5 mm under vintertid. Det finns däck som tagits fram för att fungera året om men för största säkerhet är det bästa att byta mellan sommar- och vinterdäck, särskilt här uppe i norr. Har du som småföretagare inte plats att förvara dina däck själv erbjuder många verkstäder däckhotell där de förvarar dina däck på ett säkert sätt.

Underhåll ditt lastbilsdäck för optimal prestationsförmåga
När du gjort ditt val gäller det att hålla ditt lastbilsdäck i toppform och underhålla det väl. Däcken ska roteras regelbundet och man måste alltid se till att ha rätt lufttryck för högsta möjliga prestanda avseende rullmotstånd, externt däckljud o.s.v. Ett väl underhållet däck minskar dina kostnader och din miljöpåverkan. Lufttryck ska alltså kontrolleras regelbundet och alltid när däcket är kallt. Det rekommenderas också att du förvarar dina sommar- eller vinterdäck under svala och mörka förhållanden för minsta möjliga påverkan på gummit. Använder du dig av däckhotell ser de till att förhållandena är optimala.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord