Textstorlek

Skriv ut

Bra att tänka på inför ett företagslån

Finansiering & Riskkapital

Att starta eget är ett av de mest spännande, underbaraste och största kliv man kan ta. Av givna skäl kan allt i företaget nästan omöjligt rulla på 100-procentigt i början. Det är här företagslån kommer in i bilden. När man kört på ett tag kan man ställas inför situationen att man behöver mer pengar för att kunna betala fakturorna i tid och/eller för att kunna växa. Långt från alla företagare kan ösa på med pengar ur egen ficka, så att ansöka om företagslån är tämligen vanligt.

Vad innebär ett företagslån?
Låna pengar till företaget är, som skrivet, väldigt vanligt. För många entreprenörer och företagare är företagslån rentav det viktigaste sättet att få extern finansiering. Det går att låna till både aktiebolag (AB) och enskild firma. Beroende på hur stabilt företaget är får man olika förutsättningar som låntagare, precis som med ett privatlån.

Långivaren ser allra helst att företaget säljer mycket och går med vinst, det är dess idealkund. Som en start-up kan det dock vara svårt att visa upp lysande resultat och då måste man i stället kunna uppvisa en genomtänkt affärsplan och budget. Långivaren kan också vara ganska petig med vad pengarna ska användas till.

Vad kan företag låna pengar till?
För att nämna några exempel kan man låna pengar till att köpa in ny utrustning för att expandera och/eller effektivisera verksamheten. Den som ger lån vill inte så sällan att företagaren tydligt kan visa att lånebeloppet ska investeras i utrustning med ett andrahandsvärde. Då köper man inte luft för pengarna, så att säga. Ibland kan man som företagare dock hamna i lägen där man har brist på likvida medel, kanske för att en kund i sin tur inte har betalt in fakturan i tid. Då kan ett tillfälligt företagslån vara enda lösningen på en annars ekonomiskt knivig situation.

Vad tittar långivaren närmare på?
När långivaren får in en ansökan om företagslån tittar den exempelvis närmare på följande aspekter – se alltså till att ha bitarna på plats:

  1. Företagsägaren (bakgrund i form av privatekonomi, utbildning och arbetslivserfarenhet)
  2. Affärsplan och budget (tydlig plan= seriositet)
  3. Revisor och övrig extern ekonomisk hjälp
  4. Eget kapital och/eller säkerhet
  5. Tidigare resultat (balansräkning, bokslut samt deklaration)


Vad gör man om man nekas lån?
Företagslån kan skilja sig från privatlån på så sätt att de har tuffare amorteringsplaner. Många låneaktörer på marknaden kan ställa kravet att företagslånet ska betalas tillbaka på mellan 1 och 24 månader. Om man då har lånat 100 000 kronor kan det bli lite tufft… Så om man skulle nekas lån kan det bero på att man antingen inte uppfyller de generella kraven ovanför eller att man helt enkelt inte klarar av amorteringstrycket hos en specifik långivare. Med detta skrivet varierar kraven från långivare till långivare. Ett nej från en aktör behöver inte betyda att man får nej från alla aktörer. Därför ska man inte ge upp, utan göra nya försök.

På senare år har det vuxit fram en marknad för att jämföra företagslån. Det finns alltså tjänster som enbart fokuserar på att skicka in låneansökningar till flera samarbetsbanker – samtidigt som bara en låneansökan och kreditupplysning görs. Förutom att öka chanserna att få ett företagslån får man också möjlighet till ett billigare lån. Långt från alla dessa jämförelsetjänster skickar in ansökan via Upplysningscentralen så det går till och med att få ett företagslån utan UC. Aktörerna är så pass många att det brukar finnas en öppning. Men det är såklart viktigt att man är ärlig mot sig själv och noga beaktar återbetalningsförmågan.

Vad kostar företagslånet i ränta och avgifter?

Lånekostnaderna kan variera mycket beroende på hos vilken aktör man lånar pengarna. Vissa långivare erbjuder en fast kostnad för företagslånet och vissa har flytande avgifter som bland annat fastställs av hur hög kreditvärdighet låntagarens företag har. Den exakta kostnaden – se upp med den effektiva räntan – delges i lånelöftet.

Vad bör företaget själv tänka på inför lånet?
Så vad bör man själv tänka på inför företagslånet?

  1. Tydlig plan och budget
  2. Veta vad man ska låna till
  3. God återbetalningsförmåga
  4. Jämförelse av företagslån
  5. Välja ett lån som passar förutsättningarna



Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord