5 tips på hur du stärker likviditeten i ditt företag

Textstorlek

Skriv ut

5 tips på hur du stärker likviditeten i ditt företag

Ekonomi & Bokföring

Att hamna i en så kallad likviditetskris är inte ovanligt, särskilt inte i en uppstartsfas. Det finns dock knep att ta till för att stärka likviditeten - det vill säga organisationens kortsiktiga betalningsförmåga - i ditt företag och undvika att hamna i fällan. Visst krävs det framförhållning och en del planering, men det kommer definitivt att löna sig i slutändan. Vi listar 5 bra tips!

Vi på Startaeget.se tog kontakt med företaget Capcito som är specialister inom ekonomi och finansiering. Här kommer deras fem bästa tips till en förbättrad likviditet:

Se över dina egna betalningsvillkor
När det kommer till betalningsvillkor är det vanligt att ge 30 dagars betalningsfrist. Du har dock rätt att ändra detta genom att i avtal med nya kunder skriva färre antal dagar, till exempel 15. Eller så kan du ge ett förmånligt pris mot att kunden betalar i förväg - och på så sätt få in pengarna snabbare.

Se över era priser
Är det läge att höja priset? Ett bra sätt för att helt, eller delvis, täcka likviditetssvackor i företaget kan vara att se över om det finns utrymme för prisjusteringar på företagets produkter eller tjänster. Kanske har löne- och inköpskostnaderna gått upp, samtidigt som era utpriser ligger kvar på samma nivå år efter år? Tecken som indikerar på att det kan vara dags att höja priserna är om du ser en ökad efterfrågan, om företagskostnaderna ökar, när marknaden faktiskt tillåter en höjning eller när ni inte har höjt priserna på ett bra tag. Att löpande se över sin prisstrategi är ett måste för att ditt företag ska kunna växa, utvecklas och leverera ännu bättre tjänster och produkter.

Leasa eller hyr istället för att köpa
Om ditt företag är i uppstartsfas eller om din budget är ansträngd under en period, kan det vara lämpligt att leasa eller hyra produkter istället för att köpa dem. I många fall är det långsiktigt dyrare att göra på detta sätt, men ibland krävs det kortsiktiga lösningar som får ditt företag att hålla sig över ytan. Se över din budget och jämför kostnaderna; vart kan det löna sig att leasa istället för att köpa? Glöm dock inte att se över bindningstider och den totala kostnaden.

Ha en god faktureringsrutin
Ha som vana att alltid fakturera så fort du har levererat en produkt eller tjänst. Ju längre tid som går innan du fakturerar, desto större risk är det att du hamnar i en likviditetskris. Men vad gör du om kunderna inte betalar tid? Eller om dina kunder har för vana att dra ut på betalningarna? Se till att ta fram en enkel rutin för att hantera uteblivna betalningar. Lägg in en notis i kalendern när det är dags att påminna, titta igenom kundreskontran eller använd ett faktureringsprogram. Fungerar inte en vänlig skriftlig påminnelse så brukar ett telefonsamtal som uppföljning vara effektivt.

Planera din likviditet
Sist men inte minst - gör en likviditetsbudget. Med hjälp av en likviditetsbudget kan du planera för kommande in- och utbetalningar så att du alltid vet när när du får in pengar och när pengar ska ut. Detta gör att du kan planera för eventuella svängningar i din likviditet i god tid. Allt för att undvika en likviditetskris!

Så, för att stärka likviditeten i ditt företag - sätt dig ner och fundera över om du faktiskt skulle kunna gå igenom punkt för punkt, och sätt i sådana fall igång redan idag. Ju fortare du tar tag i dina likviditetsproblem desto närmare är du en balanserad ekonomi i företaget.


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord