Textstorlek

Skriv ut

VINNOVA satsar 20 miljoner kronor på offentliga e-tjänster

Ekonomi & Bokföring

Nya offentliga e-tjänster kan till exempel underlätta medborgares och företags myndighetskontakter eller ge stöd för demokratiska processer. E-tjänster öppnar också nya marknadsmöjligheter för företag. Nu satsar VINNOVA 20 miljoner kronor på nya innovativ

Offentliga e-tjänster är de elektroniska tjänster - tillgängliga till exempel via Internet, TV eller mobila tekniklösningar - som den offentliga förvaltningen erbjuder medborgare, företag, intresseorganisationer och andra myndigheter. E-tjänsterna kan till exempel innebära snabbare hantering av ärenden, stöd för demokratiska processer och andra former för ökat inflytande, effektiva arbetsprocesser, förenklad organisation och en nätverksförvaltning som förenklar myndighetskontakterna för enskilda och företagare.

Stora marknadsmöjligheter, även på den internationella marknaden, kan öppnas för företag som utvecklar och tillhandahåller nya typer av tjänster och produkter samt tekniska lösningar.

VINNOVA satsar nu 20 miljoner kronor på nya innovativa offentliga e-tjänster. Utlysningen sker i två steg. I det första steget får 15 projekt ett planeringsanslag på 200 000 kronor vardera för att göra en fullständig ansökan. Bland dessa 15 kommer sedan 4-8 projekt att väljas ut för att i ett andra steg få nya anslag med start våren 2005. I det andra steget krävs en medfinansiering i projektet på minst lika mycket som VINNOVAs bidrag. Sammanlagt kommer alltså omkring 40 miljoner kronor satsas på området de närmaste åren.

De nya e-tjänsterna ska svara mot tydliga användarbehov och efterfrågan. De ska också ha mätbara effekter och vara gränsöverskridande, till exempel genom att de ökar samverkan mellan myndigheter eller att de kan användas av annan offentlig verksamhet. I projekten krävs samverkan mellan minst tre aktörer varav minst en deltagare från offentlig förvaltning och en deltagare från universitet och högskola.

- Över 1 000 personer från offentlig verksamhet, forskning och näringsliv har under workshops, seminarier och andra möten bidragit med fakta och åsikter kring programmet så vi tycker att utlysningen svarar väldigt väl mot vad som efterfrågas, säger Madeleine Siösteen Thiel, VINNOVA.

VINNOVA har även samverkat med 24-timmarsdelegationen på Finansdepartementet och Regeringens IT-politiska strategigrupp på Näringsdepartementet vid utformningen av utlysningen.

www.vinnova.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord