VINNOVA har planerat att under hösten genomföra en jämförande studie av innovationssystemen för bioteknik i Sverige, Kanada och Storbritannien. Länderna är valda bland annat med tanke på var Astra Zeneca har stor verksamhet.
Den är ett led i en rad studier som VINNOVA under senare år utfört inom området bioteknik. Resultaten från de studierna visar bland annat på att Sverige har och har haft en mycket stark ställning, både vetenskapligt och industriellt, inom bioteknik och att delar av detta berott på stora offentliga satsningar på FoU liksom på en god kapacitet för klinisk forskning och goda möjligheter till kliniska prövningar i landet. De analyser som går tillbaka historiskt ca 20 år inkluderar naturligtvis även Pharmacias roll i det svenska innovationssystemet.
Den definition på ett fungerande innovationssystem som VINNOVA arbetar efter är
"Aktörer inom forskning, näringsliv och politik/offentlig verksamhet som i samspel genererar, utbyter och använder ny teknik och ny kunskap för att skapa hållbar tillväxt genom nya produkter, tjänster och processer."
och det är utifrån det perspektivet den planerade jämförande studien ska utföras. Förutsättningarna för ett samspel mellan de offentliga aktörerna, akademi/forskning och näringslivet ska analyseras utifrån ett långsiktigt tillväxtperspektiv. Var finns de bästa förhållanden för forskning och företagande inom biomedicin och bioteknik bland de tre länderna: Sverige, Kanada och Storbritannien?
VINNOVA arbetar just nu också på en nationell strategi för bioteknik, på uppdrag av näringsdepartementet. Strategin i sin helhet kommer att bli klar under våren 2005 och under hösten kommer VINNOVA att arrangera ett antal aktiviteter i samband med arbetet med den. Syftet med strategin är att identifiera styrkor och svagheter i det svenska innovationssystemet för bioteknik och att föreslå en framtida strategi för att Sverige ska kunna behålla och gärna stärka sin position som ledande biotekniknation.
http://www.vinnova.se/