Textstorlek

Skriv ut

Val 2006 - Vad lovar partierna?

Näringsliv

Att det är val i höst har väl knappast undgått någon. Som företagare så är man naturligtvis intresserad av vilken företagarpolitik de olika partierna har och vilka förslag de vill genomföra om de får makten efter valet.

Folkpartiet vill införa en skattereduktion för hushållstjänster och avskaffa arbetsgivaravgiften för företag som säljer vissa hushållstjänster. Alla som vill ska få en F-skattesedel och partiet vill också minska den administrativa bördan för företagen med minst en fjärdedel inom fyra år. De vill också göra det lättare att anställa tillfälligt genom att sänka arbetsgivaravgiften för vissa tjänsteföretag. Att sänka skatten för fåmansbolag och ta bort arbetsgivarnas extra sjuklöneansvar är andra åtgärder som Folkpartiet gärna vill genomföra.

Centerpartiet vill locka fler kvinnor och fler unga att starta eget genom att erbjuda goda villkor, göra så att det blir enklare att gå från att vara anställd till att vara företagare. Centerpartiet vill också sänka arbetsgivaravgiften och slopa revisionsplikten för mindre företag. Ett annat förslag är att möjliggöra bolagsbildning med begränsat personligt ansvar, förmånliga skatteregler och utan krav på lägsta kapitalinsats.

Moderaterna vill på sikt avskaffa förmögenhetsskatten och förbättra 3:12 reglerna som, enligt partiet, diskriminerar småföretagare. De vill också privatisera statliga och kommunala företag för att förbättra konkurrenssituationen för det privata näringslivet. De vill också sänka arbetsgivaravgifterna för att stimulera företag att anställa fler. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna ska vara permanent så att företagen vågar nyanställa personal. Moderaterna vill också ta bort hinder för företagande och tycker inte att staten ska lägga sig i vilken riktning näringslivet utvecklas utan istället satsa på att undanröja hinder för tillväxt.

Kristdemokraternas småföretagarpolitik innefattar en målsättning om att antalet registrerade patent ska öka med 10 procent per år i genomsnitt, att ett lärlingssystem med nära anknytning till det lokala näringslivet införs och en halverad sjuklöneperiod, från 14 till 7 dagar för småföretag. De föreslår också en avveckling av förmögenhetsskatten och en femtioprocentig skattereduktion vid köp av hushållstjänster för upp till 100 000 kr per år.

Socialdemokraterna vill stärka det sociala trygghetssystemet för småföretagare och skapa balans mellan anställda och företagare i socialförsäkringssystemet genom att göra försäkringsvillkoren tydligare, enklare och mer förutsägbara. De vill också minska kostnaderna på skatteområdet med 20 procent under den kommande mandatperioden. För att stärka forskning och produktutveckling i småföretag vill Socialdemokraterna satsa 900 miljoner kronor under de närmaste åren. Socialdemokraterna vill genomföra en bred kunskapssatsning riktad mot småföretag med en förstärkning av den lokala rådgivningen och mentorsprogram gentemot nya företagare.

Vänsterpartiet vill stödja bildandet av kreditgarantiföreningar som underlättar för småföretag att få tillgång till kapital. Vänsterpartiet föreslår också att de allra minsta företagen fråntas sjuklöneansvaret och därmed lätta bördan för småföretag som har sjukskriven personal. Ytterligare en åtgärd som Vänsterpartiet föreslår är att strukturera om lagen om offentlig upphandling så att även små företag kan medverka med anbud på lika villkor som större aktörer.

Miljöpartiet vill minska företagens administrativa kostnader genom att minska kraven på obligatorisk administration. Under nästa mandatperiod vill de fortsätta det arbetet med regelförenklingar som påbörjats de senaste åren, som innehåller 300 åtgärder som ska förenkla villkoren och minska antalet krångliga lagar och regler för företagare.


Vad tycker du om företagspolitiken?
Gör din röst hörd i vårt forum, klick här!



Av: Annika Wihlborg

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord