För att nyuppstartade bolag ska kunna växa krävs det att det finns kapital som möjliggör snabbare utveckling och högre kapacitet; men att hitta kapital tar tid och innebär att man säljer en del av möjligheten att själv styra verksamheten. Just därför blir relationen mellan investerarna extremt viktig vid val av kapital . Detta menar Mikael Roupé, som arbetar som matchmaker – fast för företag.
Mikael Roupé har arbetat med media och internetbolag i nästan 20 år och hans vardag består numer i att hitta passande bolag till investerare – och tvärtom.- Att söka kapital måste balanseras mot att faktiskt arbeta, samtidigt som det är en balans mellan hur mycket kapital som bolaget tar in, jämfört med hur mycket av bolaget som går till investeraren. Man kan säga att hitta en investerare också är att kliva in i en relation, berättar han.
Som alla relationer kan de vara både av nedbrytande och uppbyggande karaktär, menar Mikael. Är de nedbrytande gagnas inte bolaget av investeringen, mer än att täcka kostnaderna, men är det istället en positiv relation skapas energi, kapital, kompetens och ett stabilt nätverk för tillväxt och utveckling av bolaget.
Förutsättningarna för en bra matchning
För att relationen ska bli så bra som möjligt är det därför viktigt att presentationen av idén till verksamheten görs på ett bra sätt.
- Ett vanligt fel är att man lägger fram viljan till att få kapital, snarare än att man säljer in själva bolaget. För att investeraren ska förstå potentialen av verksamheten är det viktigt att vara pedagogisk och att anpassa vinkeln av presentationen mot aktuell investerare. Det är också viktigt att man presenterar så nära beslutsfattaren som möjligt, annars är risken stor att förslaget försvinner i mängden, tipsar Mikael.
Något som många gånger visat sig vara lättare sagt än gjort.
- I början av min karriär hade jag inte det här långsiktiga tänket som är viktigt som företagare. Det hela slutade med att jag gav mig in i en teknisk bransch, utan att jag var särskilt teknisk själv. När jag borde tagit in externt kapital och kompetens, försökte jag istället klara mig själv, vilket skapade otroligt mycket merjobb och kostade mig stora summor pengar som jag hade kunnat göra annat för. Jag har verkligen fått lära mig den hårda vägen, säger han och skrattar.
Istället borde Mikael ha vågat be om hjälp, något som han tror kommer bli allt viktigare i framtiden.
- Samhället och affärslivet effektiviseras och går snabbare hela tiden. Det blir därför viktigare att snabbt bygga upp sin verksamhet, ha möjlighet att kunna byta idé och göra förändringar. Då behövs det en bra relation och kommunikation mellan bolag och investerare – ja, en bra matchning helt enkelt, sammanfattar Mikael sin idé om en bra framtida investering.