En inkubator är en slags "företagskuvös", en plantskola för nystartade företag. De erbjuder oftast lokaler och utrustning till subventionerade priser, samt ett stort nätverk för dig som ligger i startgroparna med ditt företagande.
De allra flesta Högskolor och Universitet i landet har egna inkubatorer knutna till sig. Ett grundkrav för att få tillgång till ett kontor hos dem är oftast att man har någon slags anknytning till högskolan. Inkubatorerna sponsras ofta av det lokala näringslivet och de brukar ingå i större nationella nätverk.
De olika inkubatorerna har ofta egna inriktningar, exempelvis design, IT, teknik eller innovationer. De flesta svenska inkubatorerna är inriktade på teknik, och man arbetar mest med kunskapsintensiva företag, men mångfalden ökar ständigt bland drivhusen så det finns även utrymme för andra typer av affärsidéer.
Anna Claesson är verksamhetsledare på Drivhuset i Örebro, en stiftelse som driver åtta inkubatorer runt om i landet.
- Inkubatorerna i olika delar av landet ser väldigt olika ut, men en bra inkubator har tillgång till rådgivning, mentorprogram, coaching och ett stort nätverk. En stimulerande miljö där företag kan växa, säger hon.
Varje inkubator har egna regler, men gemensamt är att tiden som ett företag får sitta där är begränsad, ofta till ett eller ett par år. Då lämnas plats till fler nyetablerade företag. Efterfrågan på inkubatorsplatserna brukar vara hög, så om man är intresserad kan det hända att man får köa innan en plats blir ledig.
- Innan man ansöker om en plats så bör man ha sin affärsidé klar. Sedan är det bara att kontakta den inkubator som finns närmast där man bor. Man kan hitta dem dels via de olika universiteten och högskolorna, dels via våra samlingssidor på nätet där många av de lokala inkubatorerna finns samlade, säger Anna Claesson.
I framtiden tror hon att behovet av bra Inkubatorer kommer att öka, men att de kommer att ha en ännu större mångfald än idag.
- Varje högskola och universitet har sin egen inriktning och de kommer nog att bli ännu mer specialiserade framöver, säger Anna Claesson.
Lista över svenska inkubatorer »