Wanja Bellander är kvinnan som lyckats med det omöjliga. Efter att ha retat sig på servetter som ständigt hamnade på golvet i stället för i knäet på fester uppfann hon den självhäftande servetten. När hon tröttnade på vattendrypande sallader kläckte hon i
- Jag gav aldrig upp och drevs hela tiden framåt av ett inspirerande nätverk. Så förklarar Wanja sin framgång som kvinnlig uppfinnare, en väg som varit långt ifrån spikrak.
Historien om hur Wanja Bellander tog steget från att vara ekonom, hemma- mamma och senare fastighetsmäklare till att driva aktiebolag och skaffa sig patent på tre finurliga uppfinningar är en berättelse som känns långt ifrån självklar.
- När firman jag var anställd på övergick i franchise- organisation hade vi anställda två val. Antingen att själva köpa upp företaget eller att få ett avgångsvederlag, säger Wanja.
Avångsvederlag möjlighet att starta eget
Wanja, som under tiden som anställd länge gått och grunnat på idéerna om den självhäftande servetten och skålsilen CILA, såg avgångsvederlaget som en chans att stå på egna ben som innovatör. Snart firar hon fyraårsjubileum både som sin egen och som uppfinnare på heltid.
- Mina uppfinningar är egentligen väldigt enkla. Idéerna till dem har kommit när jag upptäckt någon brist i min vardag. Nu håller jag t ex på med ett slags förvaringsutrymme som ska göra det lättare att förvara varm mat i kylskåpet, berättar Wanja.
Uppfinnareföreningen nödvändigt nätverk
Wanja gick tidigt med i Svenska Uppfinnareföreningen (SUF) och det nätverk och stöd hon fick där är en förklaring till hennes uthållighet och uppfinnarlusta.
- När det gick trögt med den självhäftande servetten tröt inspirationen många gånger. Tack vare folket i (på) Uppfinnareföreningen, som uppmuntrade mig att kämpa vidare, så höll jag ut ytterligare ett tag, säger Wanja.
Inom Uppfinnarföreningen, som är en nationell, rådgivande organisation för folk som vill göra verklighet av sin idé, är Wanja engagerad i QUIS (Qvinnliga Uppfinnare i Sverige), ett nätverk för kvinnliga innovatörer.
Kvinnor lika duktiga innovatörer
- Min erfarenhet säger att kvinnor oftare uppfinner enklare uppfinningar och att de nästan alltid har en väldigt jordnära och praktisk anknytning och därför ofta en stor marknadspotential, säger Wanja.
Hon tror att kvinnliga innovatörer hade mått bra av ett självförtroende som kunde matcha männens när det kommer till innovatörskap.
- Kvinnor är ofta mer försiktiga medan männen tror stenhårt på sin idé (grej). Kvinnor är lika duktiga på att hitta på nya prylar som män och det vill vi i QUIS bevisa!
Livet som uppfinnare fylls snabbt på med nya, dittills okända ord. Begrepp som mönsterskydd, patent och varumärke är något Wanja fått lära sig den ”hårda vägen” genom egna erfarenheter. Att saker och ting tar tid när det gäller nyskapande och innovationer står helt klart och tålamod och inte minst uthållighet är egenskaper som är viktiga.
Viktigt att knyta till sig entreprenörer
Wanjas tips till den som har en idé och funderar på att l starta eget kring den är att hitta folk som faktiskt tror på ens idé. De kan sedan fungera både som inspiratörer och bollplank i den många gånger långa processen fram till färdig produkt.
Att knyta till sig folk som är duktiga på t ex entreprenörskap eller marknadsföring är andra viktiga steg för att lyckas som uppfinnare. Ett annat är att vara tuff när man försöker sälja in sin idé till andra företag.
- Jag önskar att fler större företag vore mer öppna för innovatörer som kommer och presenterar sin idé. Det är svårt för en ensam individ att nå resultat. Jag skulle vilja se en helt annan, positiv attityd, inte bara i ord utan också i handling, säger Wanja Bellander.
www.binnova.se