Det är snart dags att deklarera, så vi bad Startaeget.se’s egen deklarationsexpert, Torbjörn Molin, gå igenom de vanligaste avdragen som vi företagare kan glädja oss åt.
Torbjörn Molin är civilekonom och driver en redovisningsbyrå i Stockholm. Du känner igen honom från vår expertpanel där han svarar på frågor om ekonomi och redovisning.
Han ger också ut nyhetsbrevet "Dina Avdrag", som riktar sig till alla företagare som vill hålla koll på vad som händer på ekonomi- och skattefronten. Och som medlem på Startaeget.se kan du prova hans nyhetsbrevet gratis i två månader.
Läs mer här »
Lokal i hemmet
Om du jobbar mer än 800 timmar om året hemma kan du dra av 4 000 kronor om du bor i en hyres- eller bostadsrätt. Om du bor i villa får du bara dra av 2 000 kronor. Det här är en schablonregel som är lätt att använda. Gör avdraget i ruta 806 på N1 eller N2 blanketten. Du ska inte ta med kostnaden i bokföringen.
Alternativt kan du dra av den faktiska kostnaden för den del av bostaden som du använder i företaget. Det krävs att du inte använder delen privat, vilket gör att ett vanligt kontorsrum blir besvärligt (mycket besvärligt ) att få igenom, ett skrivbord och en dator räcker inte. Har du däremot en mekanisk verkstad blir det betydligt enklare.
Du kan i det här fallet fördela kostnaden till exempel efter ytan som lokalen upptar av din lägenhet eller villa. Du får fördela hyra, el, vatten, sophämtning, värme etc. Däremot inte räntor och amorteringar.
Reglerna ovan gäller för dig som har enskild firma.
För dig som har ett aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag gäller ett annat alternativ. Du kan du hyra ut en del av bostaden till bolaget för marknadsmässig hyra. Bolaget får dra av kostnaden och du tar upp den som inkomst av kapital, vilket är skattemässigt förmånligt. Om du däremot tar ut för hög hyra blir det inte ens i närheten av att vara förmånligt. Kolla noga vad som är marknadsmässig lokalhyra på platsen (den exakta platsen) där du bor.
Dra av hyran i bokföringen och berätta på blankett K10 (sid 4 ruta 475) att du har gjort det.
På blankett K3 tar du upp hyran som inkomst av kapital.
Bil
Om du kör med din egen bil i företag så får du dra av 16 kronor per mil. Allt som behövs är att du på något sätt kan styrka det du kört. Till exempel genom en körjournal.
Om du kör till och från jobbet, får du också dra av 16 kronor per mil men bara den del av kostnaden som är över 7000 kronor.
Den mopedburne kan glädja sig åt ett avdrag på 4 kronor per mil. MC 8 kronor.
Om du har enskild firma eller handelsbolag räknar du ihop beloppet vid årets slut och drar av det i deklarationen. I ruta 806 på N1, N2, eller N3A blanketten,
Du behöver inte ta upp det i bokföringen. Ta inte ta upp några andra bilkostnader heller i bokföring, för då kan du säga adjö till dina 16 bagis. Undantaget är parkeringsavgifter och vägavgifter.
Har du ett aktiebolag skriver du en reseräkning till bolaget och plockar ut pengarna skattefritt. Bokför beloppet på det trevliga kontot 7331 Skattefri bilersättning. Gör det här regelbundet, förslagsvis en gång i månaden.
När det sen är dags att deklarera är det inte mycket kvar att göra, mer än att kolla att du kryssat rutan för skattefria ersättningar i kontrolluppgiften. Du ska inte göra något avdrag i din egen deklaration.
Resor
Om du varit minst 5 mil hemifrån och varit borta minst en natt kan du lyfta skattefritt traktamente. Har du rest i Sverige får du ta 190 kronor per dag. Har du varit i Japan är beloppet 1.234 kronor. Beloppen är för 2003.
Om du vill läsa mer om traktamenten så klicka här…
Du som har enskild firma eller ett handelsbolag gör avdraget i ruta 806 på N1, N2 eller N3A blanketten.
Du ska inte ta upp beloppen i bokföringen.
Du som har ett aktiebolag skriver en reseräkning och tar ut pengarna ur bolaget. Helst regelbundet under året. Bokför beloppet på konto 7321 Skattefria traktamenten resp. 7321 skattefria utlandstraktamenten.
Och kom ihåg att kryssa i ruta 51 - 52 i kontrolluppgiften. Du gör inget avdrag i din vanliga deklaration. Här gäller tyst kvittning.
Telefon
Om du ringer tjänstesamtal från din privat telefon så får du göra avdrag för det. Det gör du i den numera bekanta ruta 806 på N1, N2 eller N3A blanketten, om du har enskild firma eller handelsbolag. Aktiebolagsägare skivar som vanligt en räkning till bolaget.
Frågan är hur mycket du har ringt i tjänsten. Det bästa är att ha specificerade räkningar och ta fram färgpennan och markera alla tjänstesamtal. Då ligger du ganska bra till i händelse av en fråga från skatteverket. (sånt händer). En mindre jobbigt, men svagare, alternativ är att helt enkelt gör någon form av rimlig uppskattning.
Du får också göra en fördelning av abonnemangsavgiften.
Internet
Om du tjäntesurfar hemma så gäller samma resonemang som med telefon. En uppskattad fördelning ligger nära till hands.
Yes, ruta 806 för enskild firma och handelsbolag. Och räkning till bolaget om du har ett aktiebolag.
Den missförstådda ruta 806
I ruta 806 finns en text som en del i hastigheten missförstår. Beloppsgränsen på 7000 kronor gäller bara resor till och från jobbet. Alla andra kostnader drar du av från första kronan.
Lycka till med deklarationen!
Erbjudande
Som du märker är det en hel del att hålla reda på när man är företagare. Och reglerna förändras dessutom ofta. Ett utmärkt sätt för dig att hänga med är att läsa Torbjörn Molins nyhetsbrev Dina Avdrag.
Och som medlem i Startaeget.se kan du prova nyhetsbrevet gratis i två månader.
Läs mer här »